Hlavní obsah

NATO vyráží do Egejského moře proti pašerákům lidí

Brusel
Aktualizováno

Severoatlantická aliance posílá do Egejského moře lodě. Námořní mise má za cíl pomoci v boji proti pašerákům, kteří z Turecka do Řecka přepravují běžence. Po dvoudenním jednání ministrů obrany členských států to potvrdil alianční šéf Jens Stoltenberg.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Migranti na přeplněných gumových člunech u řeckého ostrova Lesbos v Egejském moři

Článek

Cílem mise ovšem podle Stoltenberga není „zastavování nebo zatlačování lodí s uprchlíky nazpět“. NATO však poskytne „důležité informace, aby pomohlo v boji proti pašování lidí“.

Operaci má vést Stálá námořní skupina č. 2 pod německým velením. Má spolupracovat s řeckou a tureckou pobřežní stráží.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Okamžitý zákrok

O vyslání námořní mise NATO požádaly Německo, Turecko a Řecko. Americký ministr obrany Ashton Carter ve čtvrtek potvrdil, že vojenští velitelé dostanou za úkol vypracovat plány nasazení.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Cílem má být zákrok „proti zločineckému syndikátu, který zneužívá chudé lidi“ a za přemrštěné částky je na přeplněných člunech nezajištěné posílá na moře.

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová k tomu dodala, že je nutná okamžitá reakce. „Je důležité, abychom teď jednali rychle,“ citovala její slova agentura Reuters.

Podle Cartera je třeba, aby se na misi podílely všechny země. Český ministr obrany Martin Stropnický už ve středu prohlásil, že hlídky NATO by mohly monitorovat také turecko-syrské pohraničí.

Související téma:

Foto: Novinky

.

Přes Egejské moře dorazilo do Řecka od Nového roku téměř 75 000 běženců. To je v meziročním srovnání desetinásobný počet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám