Hlavní obsah

Putin: Nenecháme Rusy na Ukrajině napospas nacionalistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko nemůže nechat ruské a jiné ruskojazyčné obyvatele na jihovýchodě Ukrajiny napospas nacionalistům. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin v dokumentu, který má v neděli večer vysílat televizní stanice Rossija 1 a z něhož v předstihu citovala agentura RIA Novosti.

Foto: Mikhail Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Prezident v dokumentu mimo jiné připomněl minské dohody zaměřené na nastolení míru na východě Ukrajiny, kde se vzbouřili proruští separatisté, ale také restrikce s cílem vyvinout na Rusko tlak, aby povstalce nepodporovalo.

"Všichni už všemu dobře rozumějí, ale dál přemýšlejí. Že je třeba trochu na Rusko zatlačit, aby ještě v něčem někde ustoupilo, (nebo) že není vůbec naše věc dělat někde nějaké kroky nebo se o něco zasazovat," řekl šéf Kremlu v souvislosti s pokračujícím tlakem na Moskvu kvůli Ukrajině.

"My ale vycházíme jen z jedné věci, (a sice) že nemůžeme nechat napospas nacionalistům lidi, kteří na jihovýchodě země (Ukrajiny) žijí. A to nejen ruské, ale ani ruskojazyčné obyvatelstvo, které se orientuje na Rusko. Na tomto postoji není nic přehnaného," zdůraznil Putin.

Chtějí zdokonalovat zbraně

Putin také v dokumentu řekl, že Rusko bude zdokonalovat své jaderné zbraně jako odstrašující faktor a prostředek k zajištění bezpečnosti. Nemá ale v úmyslu tímto „jaderným klackem” hrozit.

„Jaderná triáda je základem naší politiky jaderné bezpečnosti, nikdy jsme ale tímto jaderným klackem nemávali a nikdy nebudeme. Nicméně v naší vojenské doktríně jí patří odpovídající místo a odpovídající úloha," zdůrazňuje šéf Kremlu.

Jadernou triádu tvoří mezikontinentální balistické rakety, strategické bombardéry a jaderné ponorky s balistickými raketami.

Reklama

Výběr článků

Načítám