Hlavní obsah

Dvojice Němců, které cvičil Islámský stát, před džihádisty utekla. Doma skončili ve vězení

Berlín

Na tři a čtyři roky do vězení poslal soud ve Wolfsburgu dva německé občany, kteří loni podstoupili výcvik od teroristické skupiny Islámský stát a zapojili se do bojů v Iráku a v Sýrii. Jeden z odsouzených se dokonce chystal k sebevražednému útoku, nakonec se ale k činu nedostal. Oba muži vše přiznali.

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Islámského státu v Sýrii. Ilustrační foto

Článek

Oba muži před soudem přiznali, že patřili do skupiny několika desítek radikálních islamistů působící v dolnosaských městech Wolfsburg a Celle. Od duchovního, který ke skupině pravidelně promlouval, se nechali přesvědčit k cestě do Sýrie a k účasti v tamní občanské válce.

Dvojice odcestovala přes Turecko do Sýrie loni v květnu. Nyní sedmadvacetiletý Ayoub B. se následně přidal k ozbrojeným skupinám Islámského státu a podílel se na bojích v Iráku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šestadvacetiletý Ebrahim H. B. se přihlásil jako dobrovolník k sebevražednému atentátu v Bagdádu, nakonec ho však neuskutečnil.

Foto: Reuters

Pešmergové při útoku na IS v Sindžáru

Přišli o iluze

Po třech měsících se oba muži vrátili do Německa. U soudu vypověděli, že přišli o iluze o tom, jak vypadá boj, pro který je duchovní přesvědčil, a že před džihádisty utekli. Po příletu do Německa dvojici zadržela policie, od té doby byli ve vazbě.

Státní zástupce původně požadoval pro oba muže desetileté vězení, což je horní hranice pro členství v zahraniční teroristické organizaci. Soud ale přihlédl k úplnému doznání obou obviněných a udělil jim nižší tresty.

K islamistům se už přidalo na 800 Němců

Podle Německé kontrarozvědky se k Islámskému státu přidalo už zhruba 800 německých občanů. Asi stovka z nich v bojích na Blízkém východě padla, třetina se jich vrátila do vlasti.

Úřady považují navrátilce za nebezpečné, protože umějí zacházet se zbraněmi a navíc by mohli radikalizovat další mladé muslimy, již by mohli v lidech s bojovou zkušeností vidět hrdiny.

Procesy s navrátilci z Iráku a Sýrie začaly v Německu loni na podzim. Zatím soudy poslaly do vězení zhruba desítku z nich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám