Hlavní obsah

Z Británie prý uprchl podporovatel IS, teroristům sehnal desítky tisíc liber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětačtyřicetiletý Mohammed Khaled finančně podporoval tzv. Islámský stát, sledovaly jej tajné služby a byl vysoko na teroristickém sankčním seznamu. Úřady mu nechaly zmrazit majetek, píše britský tisk s odvoláním na soudní dokumenty. Přesto se mu pravděpodobně podařilo uprchnout z Británie do Sýrie.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Policista v Londýně

Článek

Britské bezpečnostní služby podle listu The Daily Telegraph měly za to, že rodilý Syřan Khaled, jenž žil v Londýně a používal devět přezdívek, vybral ve prospěch islamistů desítky tisíc liber. Posílal jim prý výnosy z údajných humanitárních sbírek na pomoc syrským uprchlíkům.

Jeho zmizení vyvolává podle deníku vážné pochyby ohledně schopnosti britských úřadů zajistit kontrolu hranic. Tajné služby se navíc podle soudních dokumentů obávají, že Khaled by mohl ze Sýrie plánovat útoky v Británii, která se tento týden připojila ke koalici podnikající údery na pozice IS v této blízkovýchodní zemi.

Britské úřady nechaly Khaledovi v květnu zmrazit majetek na základě příslušného zákona z roku 2010. Obnášelo to například zákaz veškerých finančních transakcí na jeho bankovních účtech. Kdy přesně Khaled odjel ze země, ale není jasné.

Britové čekají útok

V Británii platí druhý nejvyšší stupeň protiteroristických opatření. To znamená, že útok je "vysoce pravděpodobný". Vláda tento stupeň zavedla loni v srpnu kvůli ohrožení souvisejícímu s činností organizace Islámský stát (IS). Bojovat za IS do Sýrie a Iráku odešla i řada britských občanů, kteří by se podle Londýna mohou vracet zpět do vlasti a páchat teroristické útoky.

Zatím posledním činem, který úřady vyšetřují jako akt terorismu je sobotní útok muže, který v londýnském metru napadl nožem cestující. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám