Hlavní obsah

Putinova utajovaná dcera pohádkově zbohatla

Právo, sw

Mladší dcera ruského prezidenta Vladimira Putina žije pod jménem Katěrina Tichonovová a s pomocí nejbližších spojenců šéfa Kremlu pohádkově zbohatla. Po rozsáhlé investigaci to napsala agentura Reuters.

Foto: Jakub Dabrowski , Reuters

Katěrina Tichonovová

Článek

Tichonovová (29) se sama označuje za manželku Kirilla Šamalova, syna Putinova dávného přítele Nikolaje Šamalova, spoluvlastníka banky Rossija.

„Kirill a Katěrina jako manželé disponují aktivy kolem dvou miliard dolarů (přes 50 mld. Kč), o čemž svědčí propočty finančních analytiků,“ uvedla agentura. Většina majetku podle ní souvisí s podílem v plynárenské a petrochemické společnosti, jejíž podíl Šamalov ml. získal od Gennadije Timčenka, dalšího Putinova přítele.

Vila u Atlantiku

Mladému páru patří i vila za 3,5 miliónu eur ve francouzském Biarritzu na pobřeží Atlantického oceánu, kterou prý Kirill rovněž pořídil od Timčenka.

Informaci, že právě Tichonovová je dcerou šéfa Kremlu, napsal už počátkem roku ruský novinář Oleg Kašin. Mladá žena podle něj přijala dívčí příjmení své babičky z matčiny strany.

Kašin už tehdy upozornil, že Tichonovová řídí miliardové projekty prestižní Moskevské státní univerzity (MGU), spolupracuje tu na rozšíření univerzitního kampusu za 1,7 miliardy dolarů.

„Mezi jejími poradci v MGU je pět členů nejbližšího Putinova okruhu včetně dvou bývalých důstojníků KGB, kteří si ji pamatují ještě jako dítě. Oba sloužili s nynějším prezidentem v 80. letech v Drážďanech,“ upřesnila teď agentura. S MGU je spojena i Putinova starší dcera Marija, která tam vystudovala medicínu a věnuje se endokrinologii.

Bankéř to nejdříve potvrdil, pak popřel

Agentuře informaci o identitě Tichonovové, jež se letos v březnu stala zástupkyní prorektora MGU, potvrdily dva vysoce postavené zdroje z akademické sféry i Andrej Akimov, předseda představenstva finančního ústavu Gazprombank. Ten je mezi vlivnými podporovateli projektu Innopraktika, který Tichonovová vede. „Věděl jsem, že je Putinova dcera. Rozhodnutí o podpoře projektů MGU jsme ale samozřejmě přijali bez ohledu na rodinné vztahy,“ řekl bankéř.

Gazprombank ale později prohlásil, že Akimov nic takového nevyslovil. Reuters však trvá na svém s tím, že má bankéřova slova nahraná.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov zprávu popřel s odkazem na dementi Akimova, dodal ale vyhýbavě, že sám nemá informace, kdo jsou Putinovy dcery. „Reuters uvedla, že Akimov řekl, že nějaká občanka je dcerou Putina. To mohu popřít s odkazem na jeho dementi,“ řekl.

Související témata

Foto: Michael Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám