Hlavní obsah

Maďarsko je připravené zavřít hranici s Chorvatskem, plot je hotový

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Na maďarsko-chorvatské hranici byla dokončena bariéra, která má zabránit příchodu dalších migrantů do Maďarska. Ve čtvrtek to uvedl ministr šéf úřadu vlády János Lázár. Případné účinné zavření zelené hranice s Chorvatskem tak podle něj už závisí jen na politickém rozhodnutí.

Foto: MTI.hu

Výstavba dvojího zátarasu na maďarsko-chorvatské hranici. Archivní snímek

Článek

„Bezpečnostní zátaras na chorvatsko-maďarské hranici je dokončen. Uzavření hranice z technického hlediska nic nebrání," řekl Lázár s tím, že k uzavření hranice by mohlo dojít v nejbližších dnech.

Maďarsko v polovině září uzavřelo hranice se Srbskem. Také zde vybudovalo dvojí zátaras ze žiletkového drátu a třímetrové drátěné bariéry.

Počet migrantů přicházejících přes maďarsko-srbskou hranici klesl od té doby téměř na nulu. Jenže běženci si našli novou trasu přes Chorvatsko.

Foto: MTI

Ministr šéf úřadu maďarské vlády János Lázár

Po překročení maďarské hranice jsou převáženi vlaky do obce Hegyeshalom u hranic s Rakouskem. Následně pokračují dál do Rakouska a Německa. Od začátku roku prošlo územím Maďarska přes 380 tisíc migrantů.

Vnější hranice Schengenu pomáhají od středy chránit také čeští vojáci. [celá zpráva]

Do města Kaposvár přijelo 21 českých vojáků, kteří se zúčastní cvičení s krycím názvem Balaton 2015. Pomoc Maďarsku nabídlo také Slovensko a Polsko. Do Maďarska přijede v polovině příštího týdne 50 slovenských policistů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám