Hlavní obsah

Čeští vojáci dorazili do Maďarska, zapojí se do ochrany Schengenu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Maďarska dorazilo ve středu 21 českých vojáků i s technikou. Budou zajišťovat logistickou podporu maďarským kolegům při ochraně vnější hranice Evropské unie a schengenského prostoru. Většina jich je ze ženijních praporů z Olomouce a Bechyně a během cvičení s názvem Balaton 2015 stráví v maďarském Kaposváru dva měsíce.

Foto: MTI

Do Maďarska dorazilo 21 českých vojáků i s technikou v 11 vagónech.

Článek

Vlak převážející české vojáky a jejich techniku zastavil na nádraží v obci Kiskorpád na jihu Maďarska. Odtud se přemístili do kasáren ve městě Kaposvár. Češi přivezli sedm nákladních automobilů, jedno rypadlo a deset polních kuchyní, které následně ponechají v Maďarsku.

Foto: MTI

Čeští vojáci dorazili do Kaposváru.

Brigádní generál Attila Takács uvedl, že maďarští vojáci budou s českými nacvičovat postupy při krizových situacích způsobených masovou migrací. „Čeští vojáci nemohou působit přímo na hranici. V průběhu cvičení se do ostrahy hranic nezapojí,“ řekl.

Takács vysoce vyzdvihl podporu, která se dostala Maďarsku ze strany České republiky, Slovenska a Polska. Na otázku, zda se cvičení zúčastní i vojáci jiných států, brigádní generál uvedl: „Možnost účasti na cvičení je otevřená pro všechny státy Evropy.“

Reklama

Výběr článků

Načítám