Hlavní obsah

Přerozdělení 160 000 uprchlíků je jen kapkou v moři, řekl německý vicekancléř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Nový plán Evropské komise na přerozdělení 160 000 běženců mezi unijní země je jen kapkou v moři, řekl ve čtvrtek v německém parlamentu při projednávání rozpočtu vicekancléř Sigmar Gabriel. Podle agentury DPA dodal, že jen od ledna požádalo v Německu o azyl 450 000 uprchlíků, z toho 105 000 v srpnu.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Německý vicekancléř Sigmar Gabriel

Článek

„Přerozdělení je prvním krokem,” řekl Gabriel. „Dalo by se říci, že je to kapka v moři, která nevyřeší všechno,” dodal.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker ve středu v Evropském parlamentu ohlásil záměr rozdělit mezi unijní státy 120 000 dalších běženců. [celá zpráva] Již dříve komise požádala o přerozdělení 40 000 uprchlíků. Cílem je ulevit Řecku, Itálii a Maďarsku, které čelí přívalu běženců. Ne všechny státy EU s návrhem souhlasí, proti jsou například Česká republika, Slovensko i Polsko.

Většina uprchlíků míří do Německa či Švédska. Německo očekává, že letos do země přijde na 800 000 uprchlíků.

Gabriel uvedl, že proud migrantů neslábne. Dalších 37 tisíc jich zatím v září požádalo o azyl. „Možná to bude za září sto tisíc,“ řekl vicekancléř.

V diskusi o rozpočtu zdůraznil, že Německo může zvládnout sta tisíce uprchlíků bez toho, aby provádělo škrty v sociální oblasti nebo zvyšovalo daně. Německo očekává letos v příštím roce růst ekonomiky o 1,8 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám