Hlavní obsah

Turečtí stánkaři vedle suvenýrů vydělávají na záchranných vestách pro uprchlíky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bodrum

Suvenýry, nafukovací matrace, lopatky a kyblíčky, opalovací krémy, nanuky a... záchranné vesty. Tak teď vypadá sortiment stánkařů v tureckých letoviscích na pobřeží Středozemního moře v místech, odkud se uprchlíci z válkou zmítané Sýrie pokoušejí na chatrných člunech dostat na řecký ostrov Kos. Možnost vydělat na jejich zoufalé situaci zavětřili kromě pouličních prodejců dokonce i provozovatelé supermarketů v Bodrumu, uvedl ve čtvrtek britský Daily Mail.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Migranti prchající z oblastí zasažených válkou se v tureckém Bodrumu vydávají na nebezpečnou cestu přes moře.

Článek

Z Bodrumu je to na Kos přes moře jen něco přes dvacet kilometrů. Lidé, kteří prchají před válkou a nechtějí uváznout mezi 1,8 miliónu syrských uprchlíků v tureckých táborech, si vybírají právě tento nejužší mořský přechod na území Evropy. Přestože je to poměrně krátká cesta, běženci se na ni vydávají často špatně vybavení, a tak jsou tu utonulí na denním pořádku. Jen za poslední týden vytáhla turecká pobřežní stráž z moře pět těl.

Dá se říci, že turečtí prodejci hbitě využili díru na trhu, když velmi rychle rozšířili nabídku svého zboží o záchranné vesty ve všech možných velikostech, včetně provedení pro děti nebo těhotné ženy. Oranžové vesty nahradily v regálech zaručeně pravá trika a košile prestižních značek ve stáncích od Bodrumu až do nedalekého Bitezu, popsal redaktor Daily Mailu. Ceny se pohybují v přepočtu mezi třemi až devíti sty korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Syrští uprchlíci v Bodrumu nakupují záchranné vesty od tureckých prodejců.

„Jsou pravé. Mám na ně certifikát pravosti,” ujišťoval majitel obchodu VenusSpor v Bodrumu a ukazoval značku CE. „Ochrání ve vodě i několik hodin, ne jako jiné, které se dneska po Bodrumu prodávají,” doplnil muž, který i s celou svou rodinou tráví dny vysvětlováním syrským uprchlíkům lámanou angličtinou, jak se vesty používají.

„Bůh to vidí a ví, že ty ubožáky nepodvádím. Jen zvyšuji jejich šanci na přežití, narozdíl od mnohých jiných tady, kteří prodávají šunty a jen se na těch chudácích obohacují,” trvá na svém.

Mobil je to nejcennější, co máme

Vedle záchranných vest jde v Bodrumu na odbyt ještě jeden artikl, kterým jsou uzavíratelné vodotěsné igelitové sáčky v přepočtu po zhruba 40 korunách za kus. Uprchlíci do nich před nebezpečnou cestou ukládají to nejcennější, co mají - mobily.

Někteří lidé v Evropě často poukazují na to, že uprchlíci jsou vybaveni smartphony, z čehož soudí, že jsou vlastně materiálně dobře zabezpečeni. Telefon je ale často to jediné, co mají, a na jiném majetku jim tolik nesejde, neboť dobrý mobil jim často může zachránit život.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

„Telefony jsou pro nás na cestě důležitější než cokoliv jiného, dokonce důležitější než jídlo,” řekl Daily Mailu 32letý Vaíl ze syrského Homsu, který nakonec dorazil na Kos.

Mobily uprchlíkům umožňují komunikovat v rámci facebookových skupin, sdílet rady, zkušenosti a fotografie, využívat mapy a navigaci nebo vypočítávat náklady. Přes aplikace typu WhatsApp či Viber, kterými lze telefonovat přes internet prostřednictvím wi-fi sítí, pak kontaktují své blízké.

„Na loďku si nemůžeme nic vzít, je totálně přeplněná, všechno tu musíme nechat, ale telefony jsou naším nejcennějším majetkem,” dodal Vaíl, který uprchl ze Sýrie se ženou a třemi dětmi. Je jedním ze 135 tisíc běženců, kteří v letošním roce dorazili do Řecka v rámci nejhorší evropské migrační krize od druhé světové války.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Turečtí obchodníci nabízejí záchranné vesty také pro děti i těhotné ženy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám