Hlavní obsah

Francouzská vláda ustála hlasování o nedůvěře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská socialistická vláda ve čtvrtek přežila hlasování o nedůvěře, ke kterému v Národním shromáždění vyzvala pravicová opozice kvůli novému zákonu o ekonomických reformách. Ty jsou trnem v oku i části socialistických poslanců, kteří se ale nakonec rozhodli kabinet premiéra Manuela Vallse podpořit.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Francouzský premiér Manuel Valls v Národním shromáždění

Článek

K hlasování o nedůvěře vedlo to, že vláda se v úterý rozhodla schválit návrh hospodářských reforem prezidenta Françoise Hollanda pomocí dekretu, tedy bez hlasování parlamentu. Tímto mimořádným krokem se vyhnula nebezpečí, že schválení zákona zablokují její vlastní poslanci levého křídla, pro které je zákon příliš liberální.

Vláda věří, že reformní zákon nazvaný podle ministra hospodářství Emmanuela Macrona podpoří ekonomický růst, ozdraví státní finance a pomůže snížit nezaměstnanost.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Reformy například zjednodušují přijímání i propouštění zaměstnanců nebo umožňují více obchodům nedělní a večerní prodej.

Hrozba vyloučení

Vedoucí představitelé socialistů před hlasováním pohrozili vyloučením každého, kdo by zvedl ruku proti vládě, uvedla agentura Reuters.

Premiér Valls neváhal před čtvrtečním hlasováním zákonodárců označit postoj "rebelů" z řad vládní Socialistické strany za nezodpovědný. Zdůraznil, že reformy jsou také nutné k přesvědčení Evropské komise, aby dala Francii více času na zlepšení stavu veřejných financí.

Za 57 let trvání takzvané páté republiky ve Francii padla vláda při hlasování o nedůvěře v poslanecké sněmovně pouze jednou. V roce 1962 tak zákonodárci rozpustili kabinet gaullisty Georgesa Pompidoua.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám