Hlavní obsah

Francie masivně posílí bezpečnost i zpravodajské služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francie v příštích třech letech v rámci boje proti radikálním islamistům nově zaměstná 2680 lidí, z toho více než tisícovku agentů zpravodajských služeb. Paříž do posílení těchto složek investuje přes 425 miliónů eur (zhruba 11,8 miliardy korun), informoval ve středu francouzský premiér Manuel Valls.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský premiér Manuel Valls

Článek

„Ohrožení je dnes velmi vysoké. Dlužíme tuto pravdu Francii,” prohlásil v projevu Valls. Podle něj je nyní třeba sledovat téměř 3000 osob, včetně 1300 Francouzů a cizinců usazených ve Francii, kteří se zapojili do činnosti teroristických sítí v Sýrii a Iráku. „To je zvýšení o 130 procent během jednoho roku,” zdůraznil Valls.

Nebezpečí podle premiéra představují i lidé působící v Jemenu a dalších blízkovýchodních zemích. Zmínil také hrozbu kybernetického džihádu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Jacques Brinon, ČTK/AP

Úbytek turistů zaznamenalo i pařížské muzeum Louvre.

Valls upřesnil, že během tří let kvůli tomu bude jenom v rámci resortu ministerstva vnitra vytvořeno 1400 nových pracovních míst, z toho 1100 ve zpravodajských strukturách zaměřených na boj proti terorismu.

Dalších 950 míst vznikne v souvislosti s posilováním boje proti terorismu také na ministerstvu spravedlnosti, 250 míst na ministerstvu obrany a 80 na ministerstvu financí.

„Je to masivní, ale nezbytné úsilí o zajištění bezpečnosti,” prohlásil Valls.

Dodal, že v současnosti zajišťuje bezpečnost citlivých míst, jako jsou synagogy, židovské školy, mešity či policejní stanice, na 122 000 policistů a vojáků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám