Hlavní obsah

Zahraniční služby varovaly Německo před atentáty v Berlíně a Drážďanech

– Berlín

Německé bezpečnostní složky mají informace, že vlaková nádraží v Berlíně a Drážďanech mohou být terčem islamistických teroristů. Zahraniční zpravodajské služby podle německého týdeníku Der Spiegel varovaly německou tajnou službu, že by se terči teroristických útoků mohla stát nádraží v Berlíně i v Drážďanech, ale i demonstrace protiislámského hnutí Pegida.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Německé bezpečnostní orgány zprávy prověřují. Podle informací Spiegelu dostaly varování hned z několika stran.

„Bereme tyto informace velmi vážně,“ řekl jeden z představitelů německých bezpečnostních sil. Útoky na nádraží bych mohly být krvavé. Tajná služba opatrně informovala i poslance, ale nesdělila jim možná místa útoku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mluvčí ministerstva vnitra odmítl cokoliv komentovat s odkazem, že se k neobjasněným záležitostem nevyjadřují.

"Situace je vážná, je důvod k obavě a prevenci, ale ne k panice a poplachu," řekl  německý ministr vnitra Thomas de Maizière.

Podle Spiegelu byla posílena ostraha německých drah.

Zatýkání v Berlíně

Berlínská policie zatkla v noci na pátek dva salafisty podezřelé z podpory terorismu. Pokoušeli se verbovat muslimy do řad Islámského státu a získávali pro něj peníze. [celá zpráva]

Podle CNN, jež se odkazuje na nejmenovaného zástupce západní rozvědky, je ve Francii, Německu, Belgii a Nizozemsku až dvacet spících teroristických buněk se 120 až 180 členy.

Podle sdělení německé rozvědky odjelo 600 německých občanů bojovat do Sýrie, asi šedesát jich zahynulo v boji nebo při sebevražedných atentátech, potvrzena je však jen smrt tří. Jedním je Marcel L. jeho telefon měl muž, se kterým se setkal při cestě do Ománu v roce 2011 jeden z bratří Kouachijů, kteří vystříleli redakci Charlie Hebdo.

Reklama

Výběr článků

Načítám