Hlavní obsah

Francouzský grafik popsal osm hodin v úkrytu pod dřezem v tiskárně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Zaměstnanec tiskárny, kde se minulý týden v pátek ukryli před policií dva atentátníci z Charlie Hebdo, se před nimi schoval ve skříňce pod výlevkou. Šestadvacetiletý grafik Lilian Lepère o svých osmihodinových mukách v pondělí večer vyprávěl francouzské televizi France 2. Popsal i to, jak poskytl klíčové informace policii, když poslal rodině SMS.

Foto: Koláž Novinky.cz s použitím Reuters/repro Facebook (Légion d'honneur pour Lilian Lepère et Lassana Bathily)

Grafik Lilian Lepère

Článek

Když se schovával ve skříňce pod dřezem, poslal otci SMS: „Ukrývám se v prvním patře. Myslím, že všechny zabili. Řekněte policii, aby zasáhla.“ Nevěděl, že teroristé v tiskárně nikoho nezabili.

Než se rozhodl používat telefon, váhal: „Napřed jsem nemohl používat mobil. Byl jsem skrčený a nešlo to snadno. Pak jsem zariskoval. Prvním instinktem bylo vypnout zvonění, nechat vibrace, ale být si jist, že se nedotýká skříňky. Pak by vibrace byly slyšet.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Když jsem poslal vzkazy rodině, jeden ze členů byl s policisty, takže jsem se ujistil, že jsem v kontaktu s vnějším světem. V tu chvíli mi vytryskly první slzy a trochu mi to zvedlo morálku,“ řekl Lepère, jehož po dalších čtyřech hodinách vysvobodili policisté.

Strach pod dřezem

Lepère byl v podniku od rána a díky pohotovosti svého šéfa Michela Catalana se mu podařilo včas schovat. Catalano začal s teroristy mluvit, nabídl jim kávu a jednomu pomohl ošetřit lehké zranění. Lepèreovi stihl naznačit, aby se schoval, jeho samotného teroristé nechali odejít.[celá zpráva]

Grafik skončil ve skříňce o rozměrech 70krát 90 centimetrů a nemohl se hnout: „Na jedné straně byla zeď, na druhé by se zase otevřela dvířka.“ Atentátníci byli v místnosti na druhé straně zdi v kanceláři ředitele. Jeden z nich přešel vedle a Lepère byl přesvědčen, že ho objeví.

„Pootevřel ledničku právě vedle mě, ale nenašel v ní nic zvláštního. Řekl jsem si, že začne prohledávat všechen nábytek, ale dvířka mé skříňky zůstala zavřená,“ vypověděl tiskař. Atentátník se pak naklonil nad kohoutek a přímo z něj se napil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie obklíčila podezřelé u obce Dammartin-en-GoëleVideo: Reuters

„Pil hned nade mnou, slyšel jsem téct vodu nad hlavou a viděl jsem obrys jeho postavy škvírami ve dvířkách. Za mými zády tekla voda do odpadu. Byl to surrealistický okamžik, jako ve filmu. V takové chvíli mozek přestává myslet, srdce přestane tlouci, dech se zastaví a člověk čeká, protože nic jiného dělat nemůže,“ popsal situaci Lepère.

Poté, co se bratři Chérif a Said Kouachiovi zabarikádovali v tiskárně v městečku Dammartin-en-Goële, vzdáleném asi 40 kilometrů od Paříže, byli oba zastřeleni, když se pokusili utéci a pálili na policisty. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám