Hlavní obsah

Atentátník Agca položil květiny na hrob papeže Jana Pavla II.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší turecký terorista Mehmet Ali Agca, který v roce 1981 na vatikánském Svatopetrském náměstí vážně postřelil tehdejšího papeže Jana Pavla II., položil v sobotu ve Vatikánu květiny u jeho hrobu. Vatikánský mluvčí Ciro Benedettini prohlásil, že Agcova několikaminutová návštěva církevního státu byla podle všeho první od nezdařeného atentátu.

Článek

Na papežův hrob v bazilice svatého Petra položil Agca bílé růže. Benedettini poté k překvapivé návštěvě řekl, že Turek nečelí ve Vatikánu žádnému stíhání a ani právním omezením, proto může církevní stát volně navštěvovat.

Agca, jenž patřil k turecké krajně pravicové skupině Šedí vlci, byl v Itálii odsouzen k doživotnímu vězení, ale v roce 2000 mu italský prezident Carlo Azeglio Ciampi na papežovu žádost udělil milost. Agca si poté odpykával v Turecku trest za vraždu levicového novináře z roku 1979 a dvě bankovní loupeže. Propuštěn byl v lednu 2011.

Atentát na papeže spáchal s podporou dvou kompliců. Svatého otce zasáhly čtyři výstřely z pistole: jeden do střev a další do rukou. Jan Pavel II. byl vážně zraněn a v nemocnici strávil tři týdny. Papež později Agcu navštívil ve vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám