Hlavní obsah

NATO vyzvalo Moskvu ke stažení vojáků od ukrajinských hranic

– Brusel

Generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) Jens Stoltenberg v úterý kritizoval silnou koncentraci vojsk na východě Ukrajiny a na ruské straně hranic. Zároveň vyzval Moskvu, aby vojáky stáhla.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Nový generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Článek

„Rusko pokračuje v destabilizaci Ukrajiny. Vidíme pohyby jednotek, tanků, děl a moderních protiletadlových systémů. Je to silná koncentrace vojsk. Vyzýváme Rusko, aby stáhlo svá vojska a přispělo k mírovému urovnání,“ řekl šéf NATO před jednáním s ministry obrany zemí Evropské unie.

Připomněl, že pohyby ruských jednotek a vyslání posil separatistům zaznamenali rovněž nezávislí reportéři a pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Rusko má na výběr: buď se může podílet na vyjednaném mírovém urovnání, anebo pokračovat po cestě, která vede do izolace,“ řekl Stoltenberg. Kyjev a Západ obviňují Rusko z podpory proruských separatistů na východě Ukrajiny zbraněmi i vojáky, Moskva to ale popírá.

Konflikt si od letošního dubna podle OSN vyžádal více než 4000 mrtvých. Od 5. září má mezi znepřátelenými stranami platit příměří, v praxi je však neustále porušováno a boje v posledních dvou týdnech nabyly na síle.

Reklama

Výběr článků

Načítám