Hlavní obsah

Polovina europoslanců má vedlejší příjem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než polovina poslanců Evropského parlamentu (EP) má vedlejší příjmy. Týká se to i většiny českých zástupců, uvedla organizace Transparency International (AI).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Evropský parlament ve Štrasburku

Článek

Více než tisíc eur (27 500 korun) měsíčně vydělávají navíc Jan Keller (za ČSSD), Pavel Svoboda (KDU-ČSL). Příjmy akademikovi Kellerovi, který má stále 20procentní úvazek na Ostravské univerzitě, zajišťuje především jeho publikační činnost.

Také Svoboda působí jako vysokoškolský pedagog, k tomu je členem nadačního fondu, správní rady charity a Společnosti pro duchovní hudbu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rozdělení do kategorií

Ne všechny tyto činnosti ale musí být nutně výdělečné, poslanci totiž uvádějí i nevýdělečnou činnost, a u každé činnosti specifikují příjem jen rámcově ve čtyřech kategoriích: do 500 eur (13 750 korun), nad 1000 (27 500 korun), nad 5000 (137 500 korun) a nad 10 000 eur (275 500 korun). Když tedy dotyčný například uvede třikrát příjem 0 až 499 eur, může to být ve skutečnosti nic nebo téměř nic, anebo také 1497 eur (41 167 korun).

Takto tomu může být u Evžena Tošenovského (ODS), který uvádí předsednictví hned v několika správních radách s příjmem 0 až 499 eur, nebo u Luďka Niedermayera, který působí v nadaci Open Society Fund a ve skupině RIA při legislativní radě vlády, přičemž spadá do stejné platové skupiny.

Nejméně 500 eur měsíčně navíc si však vydělá Petr Mach (Svobodní), který je vysokoškolským učitelem, a Miroslav Poche (ČSSD), jenž je společníkem ve společnosti Balpo, v.o.s.

Jen několik českých europoslanců neuvádí žádný vedlejší příjem. Jsou mezi nimi Miloslav Randsdorf (KSČM) nebo Pavel Telička (ANO).

Nejvíce má rumunský právník a italský majitel Tiscali

Vedlejší příjem má více než polovina ze 751 poslanců Evropského parlamentu. Nejvíce z nich vydělávají rumunský právník Daniel Burda a Ital Renato Soru, majitel internetové společnosti Tiscali, který v EP působí ve frakci socialistů. Jejich vedlejší příjem každý měsíc přesahuje částku 20 tisíc eur (550 tisíc korun). Lidovec Burda navíc v majetkovém přiznání uvedl, že vlastní 179 ovcí.

Třetím nejlépe placeným europoslancem je bývalý belgický premiér a šéf frakce liberálů Guy Verhofstadt, který si „bokem“ měsíčně přijde na více než 15 tisíc eur (412 500 korun). Podobně je na tom bývalá francouzská ministryně Michèle Alliot-Marie. Více než 10 tisíc eur měsíčně (275 tisíc korun) si navíc vydělá i její kolegyně z vlády Rachida Datiová, která se jednou před mikrofonem televizního štábu prořekla, že ji práce v EP nebaví.

Vedlejšáky jsou povolené

Vedlejší výdělečné aktivity europoslanců jsou možné. Evropský parlament se však snaží zabránit možnému konfliktu zájmů, a proto po skandálu z roku 2011, kdy novináři přistihli čtyři poslance ochotné přijmout úplatek za změnu v legislativě, nařídil povinná majetková přiznání. Ta musí europoslanci podat hned po zvolení.

Amnesty International upozornila, že ne všechna jsou letos úplně v pořádku. Sedm poslanců odevzdalo své přiznání nevyplněné a jeden tři měsíce po termínu. Pět desítek poslanců podezřele uvedlo, že v předchozích třech letech činil jejich příjem méně než tisíc eur měsíčně. Přitom osm z nich byli europoslanci už v minulém funkčním období.

AI také poukázala na to, že europoslanci mnohdy uvádějí náplň své práce vágními termíny a zkratkami jako například: na volné noze, ředitel, manažer, RvC FMO nebo ASDCAM.

Reklama

Výběr článků

Načítám