Hlavní obsah

Tisíce ruských vojáků dostaly rozkaz stáhnout se od hranic s Ukrajinou

– Moskva • Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin údajně vydal rozkaz, aby se od hranic s Ukrajinou stáhly tisíce ruských vojáků. Informoval o tom v neděli zpravodajský server BBC News s odvoláním na zprávy z ruských médií.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Proruští povstalci v Doněcku u tanků poškozených v bojích s ukrajinskou armádou. Ilustrační snímek

Článek

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov uvedl, že se na své základny vrátí 17 600 vojáků, kteří podstupovali výcvik v Rostovské oblasti.

"Putin vydal rozkaz k návratu vojáků na základnu," citovaly Peskova agentury Interfax a Ria Novosti. Důvodem je, že výcvik byl dokončen, dodal Peskov.

Putin podobně nařídil stažení vojáků od ukrajinské hranice v březnu a v květnu. Představitelé NATO a USA ale později uvedli, že žádné důkazy pohybu vojáků neviděli.

Moskva již v minulosti několikrát oznámila stažení svých vojáků od ukrajinských hranic, podle NATO a Spojených států ale ve skutečnosti k žádnému stažení nedošlo.

Kyjev a Západ obviňují Rusko, že podporuje zbraněmi i přímo vojáky ukrajinské povstalce v separatistických oblastech na východě Ukrajiny, což Moskva popírá.

Nejnovější rozkaz přišel před plánovanou schůzkou Putina a ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, kteří by se měli setkat na okraj evropsko-asijského summitu ASEM v pátek v italském Miláně. Jednat spolu mají právě o konfliktu na východě Ukrajiny. Ten si podle OSN vyžádal více než 3600 mrtvých a asi 8500 zraněných. Obě strany se 5. září dohodly na příměří, které je ale často porušováno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám