Hlavní obsah

Západ by si neměl hrát s jadernou velmocí, varoval Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek popřel, že by jeho země měla zájem se angažovat v nějakém rozsáhlém válečném konfliktu. Varoval však před zahráváním si s jadernou velmocí. Zopakoval, že na Ukrajině nebude klid, dokud Kyjev nebude jednat se separatisty.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Mohu rovnou říci: Rusko je daleko od toho, aby se nechalo vtáhnout do nějakých rozsáhlých konfliktů. Nechceme to a ani se k tomu nechystáme,” řekl Putin, ale hned dodal: „Dovoluji si připomenout, že Rusko je jednou z nejsilnějších jaderných velmocí. To nejsou slova, ale skutečnost.” dodal. Síly jaderného odstrašování hodlá Rusko dále posilovat.

Ruský prezident hájil i připojení Krymu, který podle něj jen díky ruskému postupu unikl osudu východu Ukrajiny. „Krym jsme neanektovali, nezabrali, ale ochránili. Dali jsme lidem možnost, aby se vyslovili, a rozhodnutí jsme respektovali,” tvrdil v narážce na březnové připojení ukrajinského poloostrova k Rusku po sporném referendu, zorganizovaném pod dohledem ruských vojáků. Avšak podle prezidenta lidé tehdy „cítili a chápali, že jsme v právu, že musíme obnovit historickou spravedlnost, která byla porušena nezákonným předáním Krymu Ukrajině v roce 1954 tehdejším sovětským vedením”.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kritika ukrajinského postupu 

Putin tvrdě zkritizoval postup ukrajinských sil na východě země: „Jakkoli je to smutné, připomíná mi to události z druhé světové války, kdy německá fašistická vojska obléhala naše města, třeba Leningrad, a cíleně střílela jejich obyvatele. Vidíte, k čemu jsme dospěli? Je to katastrofa,” řekl Putin o ostřelování obklíčených povstaleckých bašt, Doněcka a Luhanska.

S ohledem na tuto situaci má prý ruský prezident „plné pochopení” pro to, že povstalecké milice se nyní snaží „vojenskou a humanitární operací od svých měst co nejdále odehnat děla a raketomety ukrajinské armády, aby nemohly zabíjet lidi”. Ukrajinští vládní vojáci podle něj úmyslně pálí do obytných čtvrtí, aby je zničili a potlačili vůli k odporu.

Slíbil propuštění výsadkářů

Ruský prezident také uvedl, že mu ukrajinský prezident Petro Porošenko v Minsku slíbil propustit ruské výsadkáře zajaté tento týden na Ukrajině. Je to prý jen technická otázka.

„Ruští vojáci budou předáni Rusku stejně, jako jsme dosud předávali vojáky ukrajinské armády,” řekl a připomněl případy, kdy do Ruska přešlo najednou až 450 Ukrajinců. A sám „vážně věří, že (ruští výsadkáři) zabloudili, protože hranice není vyznačená”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám