Hlavní obsah

Norsko má pohotovost kvůli teroristům ze Sýrie, uzavřelo Královský palác i okolí reaktorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Královský palác či Židovské muzeum v Oslu daly uzavřít norské úřady kvůli obavám z teroristického útoku. Bezpečnostní služby uvedly, že mají hodnověrné, i když nespecifikované zprávy o přesunu radikálních islamistů z válečného bojiště v Sýrii. Premiérka Erna Solbergová kvůli hrozbě odložila dovolenou, informoval norský server Local.

Foto: Hosam Katan, Reuters

Syrští povstalci. Ilustrační foto

Článek

„Policejní bezpečnostní služba PST nedávno obdržela informace o tom, že lidé napojení na islámské extremisty v Sýrii mohou chtít provést útoky proti Norsku,“ oznámila ředitelka služby Benedicte Bjørnlandová. Podle ní existují náznaky, že by k útoku mohlo dojít v příštích dnech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Norsko už kvůli tomu zpřísnilo ostrahu hranic a bezpečnost kolem svých dvou jaderných reaktorů. V hlavním městě Oslu byly pro veřejnost uzavřeny budovy radnice, Královského paláce nebo Židovského muzea. Ohrožen je průběh šachové olympiády ve městě Tromsø. Pořadatelé ji zatím neodvolali. Uvedli, že mají bezpečnostní plán a jsou v úzkém kontaktu s policií.

Ta vyhlásila pohotovost všem svým složkám ve všech částech země. „Odvolali jsme lidi z dovolených. Chceme pracovat na potvrzení nebo vyvrácení informací, které máme,“ poznamenala Bjørnlandová.

Letového provozu se zatím výstraha nedotkla. Velká Británie i Spojené státy však už varovaly své občany, aby se při cestách po Norsku měli na pozoru.

Foto: Profimedia.cz

Královský palác v Oslu

Náznaky jsou věrohodné

Jak upozornila Bjørnlandová, norská tajná služba dostává podobné varovné informace opakovaně, tentokrát však byla podezření dále potvrzena. „Výsledek vyšetřování nás vede k závěru, že je to věrohodná, i když nespecifikovaná hrozba. Souvisí s lidmi, kteří se účastnili bojů v Sýrii,“ oznámila.

Norské tajné služby odhadují, že na syrském bojišti se pohybuje 40 až 50 osob spojených nějak s Norskem.

Dovolenou zrušila i šéfka vlády Solbergová. Už ve středu večer uvedla, že byla o problému informována. „Věřím, že policie záležitost zvládne a podnikne nezbytné kroky a že policejní bezpečnostní služba a zpravodajská služba budou spolupracovat v rámci společného protiteroristického střediska,“ uvedla premiérka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám