Hlavní obsah

Rakety Buk jsme měli, přiznal separatista. Palbu na boeing prý vyprovokoval Kyjev

Novinky, rei
Aktualizováno

Ukrajinští separatisté měli k dispozici protiletadlový systém Buk, přiznal agentuře Reuters jeden z jejich velitelů. Aleksandr Chodakovskij, velitel Vostocké brigády, rovněž naznačil, že rakety mohly pocházet z Ruska, kam se po sestřelení malajsijského boeingu mohly vrátit. Za tragédii však podle něj může stejnou měrou ukrajinská vláda, která nechala nad bojovou zónou na východě civilní letadla nadále přelétávat.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Alexandr Chodakovskij

Článek

„Věděl jsem, že Buk dorazil z Luhansku. Bylo mi řečeno, že je na cestě pod vlajkou Luhanské lidové republiky. O tom Buku vím, slyšel jsem o něm,“ řekl Chodakovskij a dodal, že systém už může být zpátky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Myslím, že ho poslali zpátky, protože jsem se o něm dozvěděl přesně v tu chvíli, kdy jsem se dozvěděl, že se stala tato tragédie. Zřejmě ho poslali zpátky, aby se zbavili důkazu, že tam byl,“ doplnil.

Zodpovědný je Kyjev, poukazuje

Podle něj je stejně jako útočníci zodpovědná ukrajinská vláda. „Otázka zní: Ukrajina získala včasné důkazy, že (vzbouřenečtí) dobrovolníci disponují díky Rusku touto technologií. Nejenže nic neudělala k zajištění bezpečnosti, nýbrž vyprovokovala použití tohoto typu zbraně proti letadlu s pokojnými civilisty,“ prohlásil Chodakovskij.

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky malajsijského boeingu zůstávají stále v poli na místě neštěstí

„Věděli, že Buk existuje, že směřuje k Snižnému,“ poukázal v narážce na vesnici, která se nachází deset kilometrů od místa dopadu boeingu. „Věděli, že tam bude nasazen, a vyprovokovali jeho použití tím, že vedli nálet na zbytečný cíl, který jejich letadla týden nechávala být. V ten den podnikali intenzivní přelety a přesně ve chvíli střelby, když civilní letadlo přelétávalo, zahájili vzdušné útoky. I kdyby tam byl Buk a byl použit, Ukrajina udělala všechno pro to, aby bylo civilní letadlo sestřeleno,“ dodal povstalecký velitel.

Chodakovskij uvedl, že jeho jednotka nikdy Buk neměla. „Skutečností je, že toto je oblast vojenské aktivity našich, řekněme, partnerů v povstaleckém hnutí, s nimiž má naše spolupráce jistou podmíněnost. Nemůžeme si být úplně jisti, jaké zdroje naši partneři mají. Byl tam Buk? Nebyl? Pokud existuje důkaz, pak je to bez debaty,“ podotkl.

Moje jednotka to nebyla

Podle něj bylo dostatečně známo, že rebelové už v minulosti Buk ukořistili u ukrajinských sil. Zmínil tři systémy zabavené na armádním kontrolním stanovišti v dubnu a další u letiště v Doněcku. Podle něj ale nebyl žádný z těchto systém provozuschopný.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Systém na odpalování raket Buk

Připustil, že Buk, z něhož se střílelo, mohl pocházet z Ruska. „Neřeknu, že jej dodali nebo nedodali Rusové. Rusko tento Buk mohlo nabídnout v rámci zcela lokální iniciativy. Chci Buk, a pokud by mi ho někdo nabídl, neodmítnu to. Nepoužil bych ho ale proti něčemu, co mě neohrožuje. Použil bych ho pouze, když by na pozice vedli vzdušný útok, abych ochránil životy,“ pokračoval Chodkovskij.

Naznačil, že ho tragédie mrzí, ale musí hájit jednotnou linii rebelů: „Jsem ‘terorista, separatista’, dobrovolník. V každém případě jsem povinován podporovat stranu, kterou reprezentuji, i kdybych si něco myslel jinak, měl opačný nebo alternativní pohled. Moji duši to znepokojuje“.

Vzbouřenci vinu popírají

Separatisté dosud popírali, že by stáli za sestřelením letadla, když argumentovali, že k tomu neměli rakety s dostatečným doletem. Rusko tvrdí, že rakety Buk ani žádné jiné zbraně, rebelům nedodalo.

Sestřelení boeingu separatisty však jeden z jejich zástupců potvrdil italskému listu Corriere de la Sera. Uvedl, že vzbouřenci se domnívali, že útočí na armádní letoun. [celá zpráva]

Katastrofu nepřežil žádný z 298 lidí na palubě boeingu.

Reklama

Výběr článků

Načítám