Hlavní obsah

Ukrajinští separatisté pustí vyšetřovatele k troskám boeingu

– Kyjev • Aktualizováno

Proruští separatisté na Ukrajině umožní mezinárodním expertům bezpečný přístup k troskám malajsijského dopravního letadla, které se ve čtvrtek zřítilo na východě země. Podle agentury Reuters o tom informovala Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Obyvatelé vesnice Hrabove, u které se zřítil malajsijský Boeing 777.

Článek

Incident se udál v oblasti bojů mezi ukrajinskou armádou a proruskými vzbouřenci, podle tisku asi padesát kilometrů od ruských hranic.

"Kontaktní skupina" složená ze zástupců OBSE, Ruska a Ukrajiny při videokonferenci vyzvala povstalecké činitele, aby místo neštěstí, které se nachází v oblasti pod jejich kontrolou, uzavřeli. Rebelové prý slíbili, že umožní bezpečný přístup na místo státní vyšetřovací komisi, včetně mezinárodních vyšetřovatelů, a že jejím členům zaručí bezpečnost.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ukrajinské úřady a proruští separatisté se vzájemně obviňují, že stroj sestřelili. Obě strany podle BBC ujišťují, že v oblasti neměli zbraně, které by letadlo dokázaly sestřelit. Ukrajinská média ale tvrdí, že povstalci prý disponují i protiletadlovými raketovými systémy Buk, schopnými údajně sestřelovat cíle až do výše 20 kilometrů.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Boeing 777 malajsijských aerolinií se zřítil nedaleko ukrajinské vesnice Hrabove.

Kyjev si podle Reuters ve čtvrtek stěžoval, že separatisté zabránili ukrajinským úředníkům dostat se na místo neštěstí, při němž zahynulo všech 298 lidí na palubě. Separatisté údajně týž den oznámili, že našli jednu z takzvaných černých skříněk letadla, která obsahuje elektronický záznamník dat z letu. Druhou skříňku prý našli záchranáři dnes.

K dnešní sedmé hodině ranní (6:00 SELČ) záchranáři podle agentury Unian našli 121 těl. "Pátrání ztěžuje přítomnost ozbrojených separatistů, kteří brání práci jednotek (ukrajinských) záchranářů," poznamenala agentura.

"(Separatisté) musejí přednostně uzavřít místo katastrofy a umožnit místním orgánům, aby zahájily přípravy na odvoz těl," uvedla OBSE.

Letadlo se ve čtvrtek zřítilo u ukrajinské hranice s Ruskem nedaleko města Doněck, které je baštou protivládních povstalců. Ukrajinské úřady v pátek podle agentury Unian uzavřely vzdušný prostor nad východem země. Až dosud byl tento prostor nad oblastí bojů podle ruského listu Kommersant uzavřen pouze do výše 7500 metrů, prý aby ukrajinské úřady mohly inkasovat platby za přelety civilních strojů ve větší výši.

"Šokuje skutečnost, že ukrajinské úřady pustily civilní letadlo do prostoru nad územím, kde se bojuje. Sama tato skutečnost je přinejmenším zločinnou nedbalostí," prohlásil předseda Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, Sergej Naryškin.

Podle Reuters vůdce separatistů oznámil, že očekává, že dnes budou pokračovat rozhovory se zástupci Kyjeva ohledně dalšího vyšetřování události. V této souvislosti se hovoří o vyhlášení třídenního nebo čtyřdenního příměří, které by usnadnilo přístup k troskám stroje a vyšetřování příčin neštěstí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám