Hlavní obsah

Příčinou nedávné havárie ruské rakety prý může být sabotáž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Vyšetřovatelé ruské vesmírné agentury Roskosmos nevylučují sabotáž jako příčinu havárie nosné rakety Proton, která se v polovině května zřítila krátce po startu z kazašského Bajkonuru. Oznámila to ve čtvrtek agentura Interfax ve zprávě o dílčích závěrech vyšetřování. Raketa měla na oběžnou dráhu vynést telekomunikační družici Express.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská raketa se zřítila i s nejmodernější komunikační družicíVideo: Reuters

 
Článek

„Verze sabotáže není vyloučena," řekl novinářům bez dalších podrobností šéf vyšetřovací komise Alexandr Daniljuk. Podle prvních zpráv zveřejněných po havárii selhaly motory třetího stupně. Podle Daniljuka ale pečlivé zkoumání ve výrobním závodě neodhalilo žádné prohřešky, které by mohly havárii způsobit. Vyšetřovatelé nyní připravují hlášení pro ruskou vládu.

Raketa krátce po startu z kazašského kosmodromu 16. května vypověděla poslušnost ve výšce kolem 160 kilometrů nad Zemí a shořela v hustých vrstvách atmosféry. Podle čínského tisku její úlomky dopadly do oblasti severovýchodní Číny severně od města Charbinu. Na oběžnou dráhu měl pětitunový aparát vynést telekomunikační družici Express-AM4R, kterou pro Roskosmos vyrobilo evropské konsorcium EADS Astrium.

Ruský kosmický program v posledních letech zaznamenal několik vážných neúspěchů. Za příčinu havárií většinou vyšetřovatelé Roskosmosu označovali výrobní nekázeň nebo chyby v softwarovém vybavení. Podezření ze sabotáže se objevilo poprvé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám