Hlavní obsah

Ruská raketa se zřítila i s nejmodernější komunikační družicí

Moskva
Aktualizováno

V Kazachstánu se v pátek krátce po startu z kosmodromu Bajkonuru zřítila ruská raketa Proton-M. Měla do vesmíru vynést nejmodernější ruskou družici, informovala o tom ruská státní agentura Russia Today. Za poslední čtyři roky je to už třetí havárie Protonu, celkově pak čtvrtá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská raketa se zřítila i s nejmodernější komunikační družicíVideo: Reuters

 
Článek

Nehoda se udála devět minut po startu, kdy se nouzově vypnuly motory třetího stupně. Bylo to jen 40 sekund před plánovaným oddělením družice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle zdroje agentury RIA Novosti raketa i družice shořely v atmosféře. Experti ale nevylučovali, že jejich části dopadly v pohoří Altaj nebo do Tichého oceánu. Čínský tisk později uvedl, že úlomky mohly dopadnout v severovýchodní Číně do oblasti severně od Charbinu.

Raketa měla v pátek vynést na oběžnou dráhu nejpokročilejší spojovací družici Express-AM4R. Šestitunová družice měla zajišťovat pro odlehlé oblasti v Rusku levnější internetové spojení. Rusové letos už dvě družice Express do vesmíru vyslali.

Foto: Reuters

Raketa havarovala krátce po startu.

Další starty raket typu Proton byly pozastaveny, dokud nebude nehoda objasněna.

Je to už třetí havárie Protonu-M od roku 2010. Naposledy se raketa vychýlila z kurzu, vzplála a po dopadu explodovala, jelikož měla snímač úhlové rychlosti otáčení namontovaný naopak. Před čtyřmi lety zase technici špatně spočítali množství paliva do rakety.

Raketa se zřítila také v září 2007.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám