Hlavní obsah

Francouzské volby ovládli nacionalisté Marine Le Penové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Nacionalistická Národní fronta (NF) Marine Le Penové ve Francii vyhrála na plné čáře volby do Evropského parlamentu, když získala čtvrtinu hlasů. Vládní socialisté skončili s 13 procenty až třetí, když je s 20 procenty porazil i opoziční pravicový Svaz pro lidové hnutí (UMP).

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Marine Le Penové slaví vítězství v eurovolbách.

Článek

„Tento výsledek je šokem, zemětřesením,” uvedl francouzský socialistický premiér Manuel Valls.

Prezident François Hollande svolal na úterý schůzku svého kabinetu, který nedávno obměnil kvůli debaklu socialistů v místních volbách. [celá zpráva]

Le Penová a její strana těží z roztříštěnosti tradičních pravicových stran, ale především z přetrvávající nízké obliby současné socialistické vlády a prezidenta Françoise Hollanda. Průzkumy před volbami její úspěch předpovídaly.

Pro FN, stranu s výrazně antievropským a protipřistěhovaleckým programem, je to historický výsledek. Poprvé vyhrála celostátní volby a navíc s jasnou převahou. Místo současných tří europoslanců, z nichž jedním je šéfka strany Le Penová, by strana měla v Evropském parlamentu mít 22 až 25 křesel.

Nacionalisté zvítězili i v Dánsku

Francie však není jedinou zemí, kde nacionalisté slaví. Podobné je to v Dánsku, kde krajně pravicová Dánská strana lidová získala přes čtvrtinu hlasů a v klání jasně zvítězila.

V Británii zase vyhrála Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigela Farage, když získala celou třetinu hlasů.

Uspěli i nacionalisté ve Finsku a Švédsku. Populističtí Praví Finové dostali téměř 13 procent hlasů, krajně pravicová formace Švédští demokraté bezmála deset procent a do Evropského parlamentu se tak dostala vůbec poprvé.

I přes úspěchy nacionalistů ale budou europarlamentu i v příštích pěti letech dominovat lidovecká a sociálně demokratická frakce. [celá zpráva]

Navíc není jasné, jestli se nacionalisté spojí, nebo někteří zůstanou nezařazení. Ani tři nynější europoslanci francouzské Národní fronty nejsou členy žádné stávající frakce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám