Hlavní obsah

Je Kimova teta v Polsku? Informace o cizincích nedáváme, mlží Varšava

Právo, PM

Polské ministerstvo zahraničí nepotvrdilo, ani nevyvrátilo, jestli Kim Kjong-hi, teta severokorejského vůdce Kim Čong-una a vdova po jeho strýci Čang Song-tchekovi, kterého dal s obviněním z vlastizrady mladý diktátor popravit, pobývá v Polsku. Informaci o tom, že Kimova teta odcestovala do Polska, přinesla ve čtvrtek jihokorejská agentura Jonhap s odvoláním na japonský deník Jomiuri šimbun.

Foto: Reuters

Kim Čong-un s armádními veliteli

Článek

„Není v kompetenci MZV sdělovat informace o cizincích zdržujících se v Polsku,“ uvedl v pátek mluvčí polské diplomacie Marcin Wojciechowski v odpovědi na otázku novinářů, zda se dotyčná nachází v Polsku.

V týdnu se objevilo vícero informací, že vdova po Čangovi a sestra zesnulého severokorejského vůdce Kim Čong-ila odcestovala do Švýcarska a poté do Polska. [celá zpráva]

Teta současného vůdce KLDR a jeho strýc mu pomáhali upevňovat v zemi moc poté, co jeho otec v roce 2011 zemřel. Podle analytiků to byli právě oni, kdo zemi ve skutečnosti vládl.

Kim Kjong-hi byla ale v posledních letech vážně nemocná. Kromě rakoviny bojovala dlouhé roky alkoholem, kterému propadla po sebevraždě své dcery v roce 2006 v Paříži.

Naposledy byla v KLDR viděna na veřejnosti 10. září na armádním hudebním představení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám