Hlavní obsah

Manžele odsoudili v Německu za špionáž pro Rusko

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stuttgart

Soud v Německu v úterý uložil trest šest a půl, respektive pět a půl roku vězení a pokutu půl miliónu eur manželské dvojici obžalované kvůli špionáži pro Rusko. Manželé měli předávat Moskvě informace o Evropské unii a Severoatlantické alianci dvacet let.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dvojice má po verdiktu stuttgartského soudu ještě možnost se odvolat.

Manželé přijeli do Německa v 80. letech. V jejich rakouských pasech bylo uvedeno, že jsou jihoamerického původu a jmenují se Andreas a Heidrun Anschlagovi. Podle dřívějších zpráv v médiích ale znějí jejich skutečná jména Alexandr a Olga Rostovi, uvedla ČTK.

Německá kontrarozvědka je zadržela předloni na základě tipu z nejmenované východoevropské země.

Materiály o EU a NATO jim měl předávat zaměstnanec nizozemského ministerstva zahraničí, který byl v dubnu odsouzen ke 12 rokům vězení.

Obžalovaní ani ruská vláda obvinění nepřiznali. Rusko nicméně manželům během procesu poskytlo konzulární pomoc. Soud dvojici nařídil také zaplatit pokutu 500 000 eur (téměř 13 miliónů korun) a nechal zabavit její majetek.

Reklama

Výběr článků

Načítám