Hlavní obsah

Asad si za povstání může sám, připustil Putin

– Moskva
Novinky, rei

Syrský prezident Bašár Asad může za to, že v jeho zemi propuklo rozsáhlé povstání, které se proměnilo v občanskou válku. V úterý to řekl ruský prezident Vladimir Putin. Rusko ale nadále zůstává Asadovým spojencem. Putin znovu odmítl, aby v Sýrii vojensky zasáhl Západ.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Asad tvrdí, že povstání v jeho zemi bylo dílem teroristů podporovaných ze zahraničí. Putin to tak ale nevidí. „Sýrie byla zemí zralou pro nějakou změnu a syrská vláda to měla včas vnímat a provést nějakou reformu. Kdyby to udělali, nikdy bychom nebyli svědky toho, co dnes v Sýrii vidíme,“ řekl Putin v ruské televizi.

Ačkoliv se dřív zdálo, že Asad může ztratit podporu Moskvy, Putinovo úterní vystoupení to nepotvrdilo. Prezident opět odmítl vměšování Západu do situace v Sýrii.

„Někteří lidé zvenčí si myslí, že když celou oblast sladíte se specifickou myšlenkou demokracie, všechno v tom regionu se usadí a bude v pořádku. To ale není pravda,“ poznamenal Putin.

V Sýrii se bojuje déle než dva roky. Válka si podle opozičních zdrojů vyžádala přes sto tisíc mrtvých. Rusové pomáhají Asadově vládě zbrojními dodávkami, Západ prostřednictvím svých spojenců v regionu zase povstalcům. Do konfliktu se však zapojily i radikální šíitské a sunnitské organizace z okolních států.

Asadovi se v minulých měsících podařilo zvrátit nepříznivý vývoj situace a dobývá zpět dříve ztracená území. Podle mezinárodních organizací se všechny strany konfliktu dopouštějí válečných zločinů.

Reklama

Související články

Boje se přenesly ze Sýrie do Libanonu

Několik obětí si vyžádala nedělní přestřelka mezi syrskými vzbouřenci a libanonskými šíitskými milicemi Hizballáh u města Kusajr. Podle libanonských...

Výběr článků

Načítám