Hlavní obsah

Vztahy Ruska a USA se dál zhoršují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko vypovědělo Spojeným státům dohodu o právní spolupráci a kontrole narkotik. Oznámila to v úterý ruská vláda. Podle agentury Reuters jde "od loňského návratu Vladimira Putina do Kremlu o další známku zhoršení vztahů mezi dvěma protivníky v dobách studené války". Agentura Interfax zase dala vypovězení dohody do souvislosti s odchodem Američanů z prezidentské komise pro občanskou společnost.

Foto: Profimedia.cz

Prezidenti Ruska a USA Vladimir Putin (vlevo) a Barack Obama

Článek

Vypovězení podle vládního webu navrhla ruská diplomacie s odůvodněním, že "dohoda neodpovídá reáliím současnosti a vyčerpala svůj potenciál".

Mezivládní dohoda byla uzavřena v září 2002, kdy se ruskému státnímu rozpočtu nedostávalo peněz na financování příslušných programů. Američané v rámci úmluvy pravidelně poskytovali ruským úřadům finanční pomoc na projekty potírání zločinnosti, zejména obchodu s narkotiky a s lidmi, praní peněz, korupce a terorismu. Americké příspěvky mohly být také využívány k posílení ostrahy hranic. Dohoda má podle Interfaxu 90denní výpovědní lhůtu.

Vztahy mezi Moskvou a Washingtonem se zhoršují zejména od chvíle, kdy američtí zákonodárci koncem loňského roku schválili zákon uvalující sankce na ruské hodnostáře zapletené do porušování lidských práv. Washington kritizuje i ruské zákony omezující svobodu shromažďování či aktivity nevládních organizací.

Minulý týden se americká diplomacie rozhodla ukončit fungování společné komise, která má pečovat o budování občanské společnosti v Rusku. Tato komise byla zřízena za předchozího ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva ve snaze o "restart" rusko-amerických vztahů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám