Hlavní obsah

Zameťte si před vlastním prahem, vzkázal Putin Američanům

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin se ve čtvrtek ohradil proti tzv. Magnitskému zákonu přijatému vládou Spojených států. Norma zavádí sankce pro osoby, které v Rusku potlačují lidská práva. Podle Putina je zákon „jedem“ pro rusko-americké vztahy. Putin Američanům vzkázal, že by si nejprve měli zamést před vlastním prahem.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Americký zákon je pojmenován po ruském právníkovi Sergeji Magnitském, který v Rusku odhalil úplatkářský skandál, načež byl zatčen a po 11 měsících zemřel ve vězení.

Putin připustil, že i v Rusku existují potíže, ale současně poukázal na to, že Američané sami porušují lidská práva, když bez soudu vězní podezřelé na Guantánamu. Prezident také připomněl věznici Abú Ghrajb v Iráku, kde američtí dozorci během války týrali vězně. „Představte si, že by něco takového bylo u nás. Neuvěřitelně by nás kritizovali,“ citovala Putina ČTK.

Moskva odpoví na Magnitského zákon zákazem adopce ruských sirotků do Spojených států. Putin to označil za „přiměřenou“ reakci. V roce 2011 bylo rodinami ze zahraničí adoptováno na 3 400 ruských dětí, z nichž téměř třetina našla nový domov u Američanů.

Putin při obnovení výročního setkání hovořil před 1 200 žurnalistů mimo jiné o lepších vztazích s Gruzií, s nimiž vedlo Rusko v létě 2008 válku, po vítězství Bidziny Ivanišviliho v parlamentních volbách.

Žádný konec světa

Reportér listu Izvestije se zeptal na Putinův postoj vůči kritikům vyčítajícím mu autoritářské vládnutí. „Tento systém nemohu nazvat autoritářským, s tím nemohu souhlasit. Pokud by upřednostňoval totalitární či autoritářský systém vládnutí, jednoduše bych změnil ústavu,“ ohradil se Putin.

Prezident dostával také méně vážné otázky. Putin se dotkl sporu herce Gérarda Depardieua s francouzskou vládou a nabídl hvězdě ruské občanství. [celá zpráva]

K propíranému konci světa, který měli předpovědět Mayové, řekl, že ho očekává až za zhruba 4,5 miliardy let s vyhasnutím Slunce.

Reklama

Výběr článků

Načítám