Hlavní obsah

Britové museli zavřít továrnu na uran pro armádu, korodovala

Novinky, rei
Londýn

Britské úřady musely nechat uzavřít zařízení na obohacování uranu pro hlavice armádních nukleárních zbraní a palivo do ponorek na jaderný pohon královského námořnictva. Jak ve čtvrtek informoval server deníku Guardian, „konstrukční ocelové části“ zařízení u Aldermastonu ve střední části Anglie rezivěly.

Foto: Reuters

Článek

Koroze byla zjištěna už loni v květnu a odstředivky na obohacování uranu byly odstaveny v listopadu, ale záležitost přiznal Londýn teprve nyní. Regulační úřady se podle britského deníku obávaly, že stavba nesplňuje přísná bezpečnostní nařízení.

Jaderná zařízení musí vydržet i extrémy počasí či zemětřesení a hrozilo, že továrna, označovaná britskou vládou pouze jako zařízení A45, by takové živly neustála bez újmy.

Regulátor nařídil, aby byly problémy odstraněny do konce letošního roku.

Guardian upozornil, že v Aldermastonu se vyrábí uran pro jaderné hlavice i ponorky na nukleární pohon, a to včetně nových ponorek třídy Astute.Vojenské zařízení u vesnice Aldermaston stojí od 50. let minulého století. V komplexu se mimo jiné také vyvíjejí a vyrábějí balistické střely pro ponorky Trident. Také se zde rozebírají vyřazené jaderné zbraně.

Britské ministerstvo obrany má pro případy výpadku výroby uranu záložní plány, podle Guardianu by ale v případě delšího odstavení továrny v Aldermastonu mohlo být nuceno dočasně nakupovat dostatečně obohacený materiál od Američanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám