Hlavní obsah

Pravice v Česku je naprosto vyřízená, píše slovenský tisk

– Bratislava • Aktualizováno

Pravice v Česku končí a je jedno, zda vláda Petra Nečase (ODS) padne do týdne, do měsíce, nebo zda dovládne. Není ani příliš podstatné, jakým způsobem padne, uvedl slovenský list Sme. Varoval, že situace může být po volbách horší než na Slovensku, protože může vládnout sociální demokracie spolu s komunisty.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

SME varuje před nástupem KSČM.

Článek

Pravice v Česku končí, protože ztratila odvahu na cokoliv smysluplného. Nejvíc času a energie utrácí na vnitřní konflikty a vysvětlování, proč se věci dělat nedají. I když nějakých úspěchů dosáhne, neumí je tlumočit a stejně jako slovenská pravice ztratila cit pro to, jak věci vnímají voliči. Za dva roky přišla vláda o nejpohodlnější většinu v parlamentu v historii země a dnes nemá ani základních 101 hlasů, aby prosadila své reformy.

Premiér nedokáže přesvědčit vlastní poslance, aby odhlasovali zvýšení DPH k udržení deficitu, a tak ministr financí z koaliční pravicové TOP 09 prosadí, že poslanci vrátí vládě její rozpočet na přepracování ještě dříve, než se o kontroverzním daňovém balíčku vůbec hlasuje. Vláda tak získá nejméně 20 a nejvíc 30 dnů na předložení nového rozpočtu a na vlastní existenci. I proto, že se bude čekat, jak dopadne kongres ODS a mocenský souboj uvnitř strany.

I když ODS dovládne do konce volebního období, bude to vypadat přesně tak, jak to popsal premiér Nečas, když řekl, že "ODS poškozuje víc agonické vládnutí než odvaha jít do předčasných voleb a s vysokou pravděpodobností skončit v opozici".

Podle listu je jedno, zda vláda padne v parlamentu jako na Slovensku, nebo výměnu v čele strany a vlády spustí kongres vládních občanských demokratů (ODS) o prvním listopadovém víkendu, nebo bude dožívat do konce volebního období.

Češi reinkarnovali komunisty

Čechům z pomalého a nepřehledného konce vlády zůstane podobná pachuť jako nám na Slovensku. Vlastně horší. Tam se bez vlastního přičinění nedostanou k moci jen sociální demokraté (ČSSD), ale i nefalšovaní komunisté, uzavřel list Sme.

Proměně na politické scéně v Česku se věnuje i deník Plus jeden deň. Konstatuje, že čeští voliči reinkarnovali komunisty. „To, co si po sametové revoluci nikdo nedokázal představit, je realitou. Komunisté budou moct mluvit nejen do toho, jak se naloží s miliardovými rozpočty krajů. Otevírá se jim také cesta k vládním pozicím. Opatrně se začíná mluvit o období sametové antirevoluce,“ píše deník.

Úspěch komunistů je podle Plus jeden deň zrcadlem stavu společnosti. „Český vítězný říjen jasně dokazuje, že naši západní sousedé mají problém nejen s pamětí, ale také s vkusem a hodnotami,“ dodává list.

Reklama

Výběr článků

Načítám