Hlavní obsah

Rusko vyhnalo americkou agenturu pro rozvoj USAID kvůli vměšování do politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko ve středu potvrdilo úterní oznámení amerického ministerstva zahraničí, že v Moskvě přestane od října působit kancelář Americké agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID). Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič rozvojovou agenturu obvinil, že se snažila "ovlivňovat politické procesy" v Rusku. Naopak ruská nezávislá organizace pro monitorování voleb Golos uvedla, že po odchodu USAID je v Rusku ohrožena svoboda a nezávislost voleb.

Foto: Profimedia.cz

Americký ministryně zahraničí Hillary Clintonová na konferenci USAID

Článek

"Charakter činnosti práce členů agentury v naší zemi neměl velmi často nic co do činění s deklarovanými cíli napomáhat rozvoji dvoustranné humanitární spolupráce," prohlásil Lukaševič. "Jde o pokusy ovlivňovat prostřednictvím přidělovaných grantů politické procesy včetně voleb nejrůznějšího stupně, ale i instituty občanské společnosti," dodal mluvčí s tím, že "závažné otázky" vyvolávala aktivita USAID zejména na neklidném severním Kavkazu. „Ruská společnost je zralá a nepotřebuje cizí vedení," dodal.

Zprávu o ukončení aktivit USAID v Rusku zveřejnilo v úterý americké ministerstvo zahraničí. "Spojené státy nedávno dostaly rozhodnutí ruské vlády, že mají ukončit činnost USAID v Rusku," uvedla v prohlášení mluvčí americké diplomacie Victoria Nulandová. Podle amerických komentářů je ruské rozhodnutí citelnou ranou pro politiku prezidenta Baracka Obamy, který se snažil oživit "restartem" komplikované vztahy s Moskvou.

Varování Golosu

Ředitelka Golosu Lilja Šibanovová řekla: "Vše co děláme, je pod hrozbou, že nás zavřou. Toto je velká rána, vůbec jsme to nečekali." Právě Golos (Hlas) byl jedním z hlavních příjemců pomoci USAID. Monitoroval průběh voleb a neváhal hlasitě upozorňovat na zjištěné nesrovnalosti. Šibanovová nyní varuje, že krok ohrožuje nezávislost a svobodu voleb v Rusku.

Sama organizace je jednou z těch, jichž se týkal nedávno přijatý kontroverzní zákon o "zahraničních agentech". Podle něj jsou povinny deklarovat veškeré příjmy ze zahraničí všechny nevládní spolky, které pomoc z ciziny přijímají. Na všech svých dokumentech musejí zároveň uvádět, že jsou závislé na zahraničním financování.

Washington ústy Nulandové oznámil, že bude hledat nové cesty, jak podporovat ty instituty ruské občanské společnosti, které mají o spolupráci s USA zájem. "Mnoho let jsme spolupracovali s ruskou vládou při boji s AIDS a tuberkulózou, při pomoci sirotkům a invalidům a při ochraně přírody. Doufáme, že Rusko nyní samo převezme plnou odpovědnost za tyto programy," prohlásila Nulandová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám