Hlavní obsah

Na Marshallův plán pro Slovensko si Klaus nevzpomíná

Právo, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus odmítl tvrzení posledního federálního šéfa slovenské diplomacie Jozefa Moravčíka, že v roce 1992 nabízel jako tehdejší premiér Slovensku malý Marshallův plán ekonomické pomoci. „Mohu být možná hloupý, ale nevzpomínám si, že bych nabízel Slovensku Marshallův plán. Nevím, jestli si to pan Moravčík náhodou nevymyslel,“ reagoval na dotaz Práva Klaus.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

Klaus připomněl, že své názory řekl jasně v loňské knize Když praskaly švy i v dlouhém rozhovoru pro Českou televizi.

„Nemám pocit, že bychom měli tuto věc znovu vykopávat. Pan Moravčík byl velmi nepřesvědčivý ve všech jednáních a já si na svůj výrok o Marshallově plánu vůbec nepamatuji, ale na jeho ohýbající se chování na všechny strany, na to si pamatuji skutečně velmi dobře,“ zdůraznil Klaus.

Foto: ČTK

Vladimír Mečiar s Václavem Klausem na archivním snímku z roku 1994

Jak uvedlo Právo v sobotu, Moravčík pro týdeník Plus 7 dní uvedl, že na jednání v pražském sídle ODS Klaus zaskočil slovenskou delegaci návrhem, který měl představit jako poslední šanci k záchraně společného státu. „Prý kdybychom souhlasili se setrváním ve federaci, tak by byl ochoten poskytnout Slovensku takový malý Marshallův plán. Znamenalo by to velké investice do slovenské ekonomiky, aby se vyrovnala české,“ řekl Moravčík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám