Hlavní obsah

Ruští hodnostáři se mají rozloučit s konty a vilami v cizině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Kreml se chystá státním zaměstnancům a zákonodárcům zakázat bankovní účty a nemovitosti v zahraničí pod hrozbou miliónových pokut a roků ve vězení. Experti však nepochybují, že se hodnostářům podaří v zákoně nalézt skuliny, aby jej snadno obešli.

Foto: Alexsey Druginyn, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

"V Kremlu doufají, že zákon sníží podráždění společnosti, připomene služebníkům státu loajalitu a že uplatňování zákona hned začne trestním stíháním hříšníků," napsal v pátek list Kommersant. Podle zdrojů z okolí prezidenta Vladimira Putina má být zákon během podzimu protlačen parlamentem i navzdory odporu některých vlivných členů vládnoucí strany Jednotné Rusko. Natolik se šéfovi státu nelíbí skandály okolo hýření činovníků ve francouzském horském středisku Courchevel.

Z předloh, vnesených do sněmovny na přelomu července a srpna, má tak větší šance přísnější varianta, vztahující se i na manželky a nezletilé děti. Za porušení zákazu má hrozit pokuta od pěti do deseti miliónů rublů (od 3,2 miliónu do 6,4 miliónu Kč) či až pět let vězení. Se vší přísností by zákon měl platit od poloviny příštího roku, aby se do té doby sjednala náprava.

Nic se nezmění, upozorňuje opozice

Ale podle opozičního poslance Ilji Ponomarjova se stane jen to, že hodnostáři své majetky převedou na nastrčené figurky a režim získá "dodatečnou páku k nátlaku" na vlastní lidi v případě potřeby. "Putin tak omezí vliv na ruské elity ze strany zemí, kde mají své majetky, a zkonsoliduje elity uvnitř Ruska," předvídá komunistický předák Sergej Obuchov.

Podle politologů se všechny dohady mohou potvrdit: Kreml může chtít populisticky zabodovat u veřejnosti, udělat smírné gesto vůči svým kritikům po přijetí série represivních zákonů, vylepšit si hlášení o boji proti korupci i omezit cizí vlivy na rozhodování ruských elit. Ale dá se čekat, že v praxi se zákon bude uplatňovat "výběrově". Vždyť třeba umožní vysvětlovat účty v cizích bankách jako prostředky na studium potomků či léčení v zahraničí.

"Copak vypadám blázen?" podivil se šéf sněmovního výboru pro rozpočet a daně Andrej Makarov otázce listu Izvestija, zda je připraven se zřeknout nemovitosti ve Španělsku. Jeho kolegyně z Jednotného Ruska Ljudmila Ogorodovová zase nevidí nic špatného na tom, že byt v Černé Hoře přepíše na potomka, který je už zletilý. A další doufají, že během schvalování se předlohu podaří rozmělnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám