Hlavní obsah

Osa Berlín - Paříž praská. Merkelová neotevře pakt o rozpočtové disciplíně

Berlín
Aktualizováno

Volební porážkou Nicolase Sarkozy skončila pevná osa Berlín - Paříž. Vlády obou zemí už nejednají v akordu. Německá kancléřka Angela Merkelová považuje pakt o rozpočtové disciplíně v Evropské unii za uzavřený; odmítá jeho opětovné projednávání, což požaduje nově zvolený prezident Francie François Hollande. Oba se setkají 16. května v Berlíně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Německá kancléřka Angela Merkelová.

Článek

"Jsem pevně přesvědčena, že fiskální pakt je uzavřený. Byl projednán, podepsán 25 státy, Řecko a Portugalsko ho ratifikovaly... Nemyslím si, že bychom v Evropě po každých volbách, ať už v malých nebo velkých státech, měli všechno, co bylo předtím uzavřeno, znovu dávat k dispozici. To bychom nemohli v Evropě dál pracovat," uvedla v pondělí Merkelová k požadavku předáka francouzských socialistů na nové projednání smlouvy. Jejím podpisem se většina vlád členských zemí EU zavázala dodržovat rozpočtová pravidla a snižovat zadlužení. Nepřipojily se k ní jen Británie a Česko.

Merkelová v Berlíně na tiskové konferenci také řekla, že o dalším Hollandově požadavku na větší podporu ekonomického růstu a zaměstnanosti v EU evropští státníci jednali už na lednovém summitu v Bruselu.

Zdůraznila nicméně, že s novým šéfem Elysejského paláce bude úzce spolupracovat a v Německu ho přivítá s otevřenou náručí.

Podle Hollandeova mluvčího Pierrea Moscoviciho se Merkelová s novopečeným francouzským prezidentem setká 16. května v Berlíně, tedy den po jeho inauguraci.

"Chci říct, že Françoise Hollanda v Německu přivítám s otevřenou náručí a povedeme intenzivní rozhovory, protože německo-francouzská spolupráce je pro Evropu zásadní," prohlásila Merkelová. Před francouzskými volbami ale odmítla v Berlíně socialistu Hollanda přijmout a veřejně podporovala jeho soupeře, dosluhujícího konzervativního prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Reklama

Výběr článků

Načítám