Hlavní obsah

Češi odporem vůči paktu EU překvapili

Postoj českého premiéra Petra Nečase, který na pondělním bruselském summitu po boku předsedy britské vlády odmítl pakt o rozpočtové kázni v eurozóně, partnery překvapil. Vyplývá to z poznámek v německém a francouzském tisku.

Foto: Philippe Wojazer , Reuters

Premiér Petr Nečas v Bruselu

Článek

Zatímco britská BBC poznamenala, že Nečasův postoj mohl pramenit z odporu prezidenta Václava Klause, který jakožto euroskeptik by novou evropskou dohodu podepisoval jen se sebezapřením, Němci jsou překvapení. „Jen Velká Británie a překvapivě Česko se nepřidaly," shrnul výsledek bruselských jednání berlínský deník Der Tagesspiegel a stejnou poznámku k postoji Prahy měly i další německé listy.

Francouzský list Les Echos citoval výrok prezidenta Nicolase Sarkozyho, který prohlásil, že Nečas nedodržel slovo. "Proč to, co bylo přijatelné v prosinci, již není přijatelné dnes?" ptal se Sarkozy.

Zatímco odmítavý postoj Británie se očekával, tak odmítnutí České republiky překvapilo, zdůraznil deník Le Figaro. Británie odmítla připojení k dohodě již dříve, ale v pondělí se na poslední chvíli "stáhla" i Česká republika, uvedl také server rozhlasové stanice RFI.

Deník Le Monde a další francouzská média se pozastavily nad "ústavními důvody" a "těžkostmi s ratifikací", kterými podle Paříže český premiér vysvětlil své rozhodnutí.

Nečasova podpora Camerona

Britské Timesy naopak v titulku ocenily podporu Cameronovi. „České veto dohodě podpořilo britského premiéra Davida Camerona,“ hlásaly v titulku.

Podle Financial Times Deutschland je většinová podpora dohody symbolickým vítězstvím německé kancléřky Angely Merkelové, protože i „hodnota paktu“, jenž má být podepsán na počátku března, „je především symbolická“.

Anketa

Mělo by se Česko připojit k paktu o rozpočtové kázni?
Ano
30,7 %
Ne
69,3 %
Celkem hlasovalo 24292 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám