Hlavní obsah

Eurozónu potápí už i Itálie, jedná se o odkupu jejích dluhopisů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská centrální banka (ECB) bude jednat o tom, zda má začít skupovat italské dluhopisy, aby zabránila šíření krize v eurozóně. Ve vedení banky zatím nepanuje shoda, rozhodnout by se ale mělo ještě v neděli, uvedla BBC. Před otevřením trhů budou také po telefonu jednat představitelé nejvyspělejších zemí G7. Panují obavy z prudkého pádu trhů.

Článek

V pátek se trhy propadly místy i o více než o tři procenta kvůli obavám z šířící se dluhové krize v Evropě a kvůli problémům USA. Ty dokonce přišly o nejvyšší rating AAA, agentura Standard & Poor´s jim snížila v pátek po uzavření trhů na AA+ . [celá zpráva]

I to by se mohlo negativně projevit při pondělním obchodování dalším poklesem. Pád na trzích trvá už dva týdny. [celá zpráva]

Už v neděli se propadly burzy v Egyptě o čtyři procenta a v Izraeli o sedm. V Kataru je propad tříprocentní, v Ománu dvouprocentní, v Kuvajtu činí 2,5 procenta. Tři indexy poklesly i ve Spojených arabských emirátech o 2,5 až 5,4 procenta.

Objevily se už spekulace, že ECB plánuje koupit italské a španělské dluhopisy a pomoci tak těmto zemím. Minulý týden koupila irské a portugalské.

Prezident ECB Jean-Claude Trichet chce, aby rozhodnutí o koupi italských dluhopisů padlo ještě na nedělní schůzce. Té se účastní guvernéři národních bank všech 17 zemí.

Panují obavy, že pokud je nekoupí, mohlo by to vyvolat neklid na akciových trzích a na trzích s dluhopisy.

Vysoké úroky italských a španělských bondů 

Úroky na desetiletých španělských a italských dluhopisech se vyšplhaly nad šest procent. Itálie má navíc velmi nízký růst HDP. Je to zatím největší země, kterou by mohla krize zasáhnout. [celá zpráva]

V druhé půlce týdne varoval před šířením krize v eurozóně předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Podle něj instituce selhaly ve snaze ji zastavit.[celá zpráva]

Italský premiér Silvio Berlsuconi sice řekl, že v zemi už zavádějí úsporná opatření a že rozpočet bude vyrovnaný už v roce 2013, ale nevěří se mu.

Ratingy zemí podle S&P

AAA: Německo, Francie, Velká Británie, Kanada, Austrálie, Švédsko, Švýcarsko, Rakousko

AA+: USA, Belgie, Nový Zéland

AA: Španělsko, Slovinsko

AA-: Japonsko, Čína

A+: Itálie, Slovensko, Česká republika

BBB+: Rusko

BBB-: Portugalsko, Island, Maroko, Rumunsko, Maďarsko 

CC: Řecko

Rozdíly mezi úrokovými sazbami u desetiletých státních dluhopisů jsou mezi Německem na straně jedné, které je považované za nejbezpečnější zemi v zóně, a Španělskem a Itálií na straně druhé, jsou největší od roku 1999, kdy bylo zavedeno euro.

Reklama

Výběr článků

Načítám