Hlavní obsah

Globální pád akcií: burzy po celém světě zachvátil strach

• Aktualizováno
Novinky, rei

Akcie na asijských a evropských burzách po pátečním zahájení obchodování znovu oslabovaly po předchozích horečnatých prodejích na Wall Streetu. Poté, co newyorská burza zažila ve čtvrtek svůj nejhorší den za více než dva roky, spadly indexy burz v Japonsku, Hongkongu, Jižní Koreji i Austrálii o čtyři procenta. Propad následoval i v Evropě, pražská burza oslabila na dvouleté minimum.

Článek

Zatímco japonský index Nikkei se stejně jako jihokorejský hlavní index propadl o 3,9 procenta, australský spadl o 4 procenta a hongkongský dokonce o 5 procent. Pouze burzy v Číně oslabily "jen" o 2 až 3 procenta.

Ihned po otevření ztrácely i burzy v Evropě. Britský index FTSE 100 spadl o 2,8 procenta, německý Dax o 2,2 procenta. Pražská burza oslabila na dvouleté minimum, když odepsala čtyři procenta.

Obavy z vleklé krize

Pád následoval po čtvrtečním propadu na burzách v Evropě a ve Spojených státech, který spustily obavy z pomalého ozdravení americké ekonomiky a dluhové krize v eurozóně. Také index PX pražské burzy oslabil ve čtvrtek o více než dvě procenta.

V Asii stojí za výprodeji také horší hospodářské výsledky firem Sony a Toyota.

Analytici varují, že světové trhy se mohou potácet ještě několik příštích týdnů. „Strach, to je teď hlavní téma,“ potvrdil BBC analytik David Cohen z Action Economics.

Například hodnota aktiv na burze v Británii už poklesla o skoro 161 miliardu liber, německý index Dax přišel o 85,5 miliardy eur, francouzský Cac 13,6 miliardy eur.

Na trzích ztrácí bankovní sektor, akcie britské banky Lloyds ztratily téměř 10 procent, matka Komerční banky, francouzská Societé Generale ztratila téměř 7 procent, německá Commerzbank, do jejíž skupiny patří i v Česku působící MBank, přišla ve Frankfurtu také skoro o 7 procent. Propad akcií trápí i automobilové či těžařské společnosti.

Na pád trhů reaguje ropa, jejíž cena klesá v obavách z poklesu poptávky. V pátek na chvilku poklesla cena americké lehké ropy WTI na necelých 83 dolarů, což je nejníže od listopadu. Posléze ale ztráty smazala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám