Hlavní obsah

Itálii hrozí dluhová krize, úřady vtrhly do ratingových agentur

Milán/Londýn
Aktualizováno

Italské úřady provedly razii v kancelářích mezinárodních ratingových agentur Standard & Poor's a Moody's Investors Service. Zajímají je především výkyvy cen italských akcií a dalších aktiv, které podle nich vykazují známky anomálie. Na finančních trzích se spekuluje, že by se do Itálie mohla přelít dluhová krize.

Foto: Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Úředníci podle agentury Reuters zabavovali dokumenty a zjišťují dopady práce agentur na trh. Moody's i S svou práci hájí, s úřady ale chtějí spolupracovat.

Vyšetřování zahájila prokuratura v jihoitalském městě Trani. Její šéf Carlo Maria Capistro řekl, že cílem vyšetřování je prověřit, zda ratingové agentury respektují regulaci platnou v Itálii. Capistro řekl, že dokumenty byly zabaveny už ve středu, a to v kancelářích agentur v Miláně.

Prokuratura zároveň požádala italský dohled nad finančním trhem Consob, aby poskytl dokumenty, z nichž bude patrné, že obě ratingové agentury jsou v Itálii řádně registrovány.

Strach z italské dluhové krize

Na finančních trzích se nyní spekuluje, že by se dluhová krize mohla přelít i do Itálie. Evropská komise v té souvislosti ve čtvrtek vyzvala k novému posouzení všech částí současného i budoucího záchranného balíku eurozóny, a to včetně jejich velikosti.

Ceny dluhopisů v Itálii i ve Španělsku tento týden dosáhly rekordní úrovně.

„Vývoj na trzích s dluhopisy v Itálii a ve Španělsku je důvodem pro hluboké obavy,“ varoval předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Výnosy desetiletých italských a španělských dluhopisů v úterý vyskočily na rekordní úroveň od jejich vydání, úrok italských činí 6,02 % a španělských 6,14 %, což znamená, že budou-li si tyto země chtít si půjčit, budou muset zaplatit na úrocích více. V růstu pokračovaly i ve středu, než přišel pokles. Dluhopisy s úrokem nad šest procent se považují za nesplatitelné. Podal analytičky Rabobank Jane Foleyové je to důkaz neochabující krize ze zadlužení. Burzy padaly i ve čtvrtek, většina světových indexů sletěla o tři procenta a více.

Obavy vzbuzuje právě Itálie s vysokou mírou zadlužení, které by nepomohly půjčky, jaké byly poskytnuty Řecku a Irsku. Na to je Itálie moc velká. Země sice schválila škrty, ale není jasné, zda je prosadí. Italský premiér Silvio Berlusconi v reakci na situaci řekl, že italské banky jsou stabilní a solventní.

K propadům také přispěla špatná data ze spotřeby v USA i to, že se růst v eurozóně zpomalil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám