Hlavní obsah

Nad Maďarskem vybuchl meteorit

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Nad Balatonem shořel v pátek večer meteorit. Tři až čtyři vteřiny bylo vidět na nebi jasný záblesk, který zaznamenali obyvatelé od města Zalaegerszeg na západě země až po město Miskolc na východě. Server index.hu uvedl, že záblesk doprovázel silný zvuk.

Foto: Repro Magyar Online, Novinky

Meteorit nad Maďarskem

Článek

Podle záznamů z několika kamer k jevu došlo ve 21.46 a zatím není jasné, zda se meteorit rozpadl ve vzduchu nebo jeho úlomky někde dopadly na zem.

Členové amatérského hvězdářského spolku z města Nagykanizsa jeli večer autem, když jejich automobil na několik vteřin osvětlila záře. „V první chvíli jsem nechápal, jak se může směrem od pole blížit auto.

Následně jsem nad polem uviděl ohnivou záři, která mě v ostrém úhlu jakoby předjížděla. Celé to trvalo tři až čtyři vteřiny,“ uvedl jeden z amatérských hvězdářů. „Já jsem zpozoroval prudkou záři ve výši asi sedm až osm kilometrů. Objekt najednou vybuchl a rozdělil se na dvě části,“ uvedl obyvatel Budapešti.

Rovněž hvězdář Tamás Ladányi pro server blikk.hu potvrdil, že meteorit se ve vzduchu rozdělil na několik částí.

Loni v únoru spadl meteorit na hranicích Maďarska a Slovenska. Jeho části následně našli na Slovensku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám