Hlavní obsah

Francouzi se po roce a půl v zajetí Tálibánu vrátili domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Do Francie se ve čtvrtek vrátila dvojice televizních reportérů, které zadržovali afghánští povstalci z hnutí Tálibán. Kameraman Stéphane Taponier a reportér Hervé Ghesquière strávili v zajetí rok a půl.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Kameraman Stéphane Taponier a reportér Hervé Ghesquière (vpravo) strávili v zajetí Tálibánu rok a půl.

Článek

Povstalci dvojici pracující pro státní televizi France-3 unesli nedaleko Kábulu v prosinci 2009 společně s třemi jejich afghánskými spolupracovníky. Taponier a Ghesquière chtěli natočit dokument o nebezpečné oblasti nazývané „černá díra“, uvedla BBC.

Reportéři se stali jedněmi z nejdéle zadržovaných rukojmích tálibů ze západu. Dvojici Afghánců tálibové propustili už před časem, Francouze a třetího afghánského spolupracovníka teprve ve středu.

Ghesquière po přistání u Paříže, kde dvojici uvítal prezident Nicolas Sarkozy se ženou, novinářům řekl, že jak on, tak i jeho kolega se těší dobrému zdraví. „Nikdy nás nebili, ani nám nehrozili smrtí,“ poznamenal. Dodal, že situace rukojmího je těžká. „Dokud nejste zadržováni, nemůžete to pochopit,“ řekl s tím, že cítí se všemi lidmi na světě, které někdo drží násilím ve svém područí.

Cesty do Afghánistánu nelituje

Není známo, za jakých okolností byli reportéři propuštěni. Francouzské úřady tvrdí, že žádné výkupné vyplaceno nebylo. Když Tálibán loni v dubnu zveřejnil video s reportéry, požadoval výměnou za jejich propuštění osvobození některých lidí zadržovaných Francií.

Ghesquière cesty do Afghánistánu nelituje, i když byl posledních osm měsíců držen na samotce. „Vždycky jsem chtěl dělat tuto práci. Nechci se zítra vracet do Afghánistánu, ale svoji práci chci dělat víc, než kdy jindy,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám