Hlavní obsah

Francie může zastavovat vlaky s migranty ze Severní Afriky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Francie může zastavovat vlaky převážející z Itálie migranty ze severní Afriky. Rozhodla o tom v pondělí Evropská komise, uvedla BBC. Francie to obhajuje nutností zajistit svou bezpečnost. Itálii to vadí.

Foto: Antonio Parrinello, Reuters

Uprchlíci z Tuniska vystupují z lodi v italské Lampeduse.

Článek

Komisařka EU pro vnitřní záležitosti Cecilia Malmstroemová akceptovala vysvětlení Francie, že jednala "v zájmu veřejného pořádku". Příjezd vlaku totiž v zemi vyvolal silné demonstrace.

"Možná to není pokryto nařízeními Schengenu, ale vypadá to, že měli právo to udělat." řekla komisařka.

Rozhodnutí Evropské komise padlo v době, kdy sílí příliv uprchlíků kvůli nepokojům v Severní Africe a válce v Libyi. Itálie umožnila dočasný pobyt většině z 26 000 Tunisanů, kteří v posledních týdnech dorazili do Itálie. Snažila se tak zabránit nepokojům v přeplněných uprchlických táborech.

Všichni v jednom vlaku

Někteří chtěli jet pracovat do Francie. V jednom vlaku jich bylo několik set a Francie jej zastavila. To zpozdilo asi deset vlaků mezi Mentonem a Ventimiglií.

Itálie trvá na tom, že migranti měli povolení pro práci ve Francii. Podle představitelů jde o porušení svobody pohybu v rámci Schengenského prostoru. Tam nemají být požadovány žádné cestovní dokumenty.

Mluvčí EU Michele Cercone dodal, že povolení k pobytu nejsou víza a není žádné nařízení, podle něhož by Francie měla přijímat lidi, kteří nemají víza EU nebo pasy EU.

Itálie a čelí hlavnímu náporu uprchlíků ze severní Afriky. Současně poskytuje základny pro útoky na Libyi.

Reklama

Výběr článků

Načítám