Hlavní obsah

EU vyzvala Kaddáfího k odchodu, o bezletové zóně zatím neuvažuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie v pátek na mimořádném summitu v Bruselu vyzvala libyjského vůdce Muammara Kaddáfího k odchodu. Zároveň přivítala vytvoření opoziční národní rady, za legitimní vládu Libye ji ovšem neoznačila.

Foto: Ahmaed Jadallah, Reuters

Muammar Kaddáfí

Článek

Evropská sedmadvacítka zatím neuvažuje o vytvoření takzvané bezletové zóny nad Libyí, která by Kaddáfího letectvu znemožnila bombardování pozic povstalců. Prosazení zóny by totiž znamenalo zahraniční vojenský zásah v Libyi. Podle EU ovšem jakákoliv vojenská akce na ochranu obyvatel severoafrické země vyžaduje nejen podporu Organizace spojených národů (OSN), ale i arabských států.

"Evropská rada (vrcholná schůzka EU) na návrh Francie iniciovala rychlé zorganizování summitu EU a Ligy arabských států," uvedl francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí měsíc čelí lidovému povstání. V posledních dnech ale přešel do protiofenziv a postupně dobývá zpět města, nad nimiž ztratil kontrolu. V minulosti prohlásil, že raději zemře, než aby rezignoval a opustil vlast.

Bezletovou zónu nad Libyí prosazovala zejména Velká Británie a Francie. Paříž navíc jako první uznala legitimitu náhradní vlády, kterou libyjští povstalci vyhlásili v Benghází. Proti bezletové zóně se v Bruselu postavil český prezident Václav Klaus, když řekl, že by se to rovnalo vyhlášení války. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám