Hlavní obsah

Učte děti nejprve turecky, vyzval krajany v Německu Erdogan

Právo, DPA, KOV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Düsseldorf

Mezi Berlínem a Ankarou opět vzplál spor o jazyk. Turecký premiér Recep Erdogan při víkendovém shromáždění tisíců Turků v Düsseldorfu žádal po krajanech, aby se jejich děti nejdříve naučily turecky, a až potom německy.

Foto: Ina Fassbender , Reuters

Turecký premiér Recep Erdogan při shromáždění tisíců Turků v Düsseldorfu

Článek

„Jsme sice pro integraci, ale proti kulturní asimilaci. Nikdo nás nemůže odtrhnout od naší kultury,“ zdůraznil politik, kterého doma čekají 12. června volby.

Berlín vzápětí kontroval ústy ministra zahraničí Guida Westerwelleho, jenž prohlásil, že turecké děti v Německu se musí především dobře naučit němčině, „bez níž budou mít problémy ve škole a i později se jim sníží šance na uplatnění na pracovním trhu. Němčina je klíčem k jejich integraci.“ Mladí Turci se totiž dostávají častěji mezi nezaměstnané než Němci.

Německá kancléřka Angela Merkelová po pondělním jednání s Erdoganem šalamounsky sdělila, že děti tureckých přistěhovalců v Německu „by se měly učit obě řeči současně a stejně kvalitně“.

Reklama

Výběr článků

Načítám