Hlavní obsah

Ve Smolensku zadrželi polské novináře, chtěli natáčet vrak letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smolensk/Varšava
Aktualizováno

Vojáci na letišti ve Smolensku na západě Ruska v pátek zadrželi skupinku polských novinářů, kteří tam chtěli natáčet vrak havarovaného prezidentského speciálu. Při pádu letadla u vojenského letiště tam v dubnu zahynul polský prezident Lech Kaczyński a dalších 95 lidí. Novináři byli obviněni, že bez povolení vstoupili do vojenského prostoru.

Foto: Profimedia.cz

Trosky tupolevu Tu-154, ve kterém zahynul polský prezident.

Článek

Mezi zadrženými je zpravodajka Polské televize v Rusku, reportér soukromé televize TVN a novinář soukromého rádia RMF FM. Reportér TVN Marek Osiecimski uvedl, že on a jeho kolegové z jiných médií chtěli dojít do blízkosti vraku Tupolevu Tu-154, aby se podívali, v jaké fázi jsou práce na jeho zastřešování. Trosky letadla doposud leží pod širým nebem a chátrají, ruská strana ale slíbila, že vrak v nejbližší době řádně zabezpečí.

Ruští vojáci je podle polské agentury PAP obvinili z toho, že vešli do vojenského prostoru. Novináři ale tvrdí, že byli zadrženi ještě před prostorem letiště, kudy každý den procházejí obyvatelé Smolenska.

"Ani jsme nedošli na místo, které bylo ohrazené ostnatým drátem," tvrdí Osiecimski. Novináři se chtěli dvou vojáků zeptat, jak mohou filmovat. Ti je dovedli k člověku, který jim prý měl odpovědět. Místo toho ale byli zadrženi a byly jim zabaveny akreditace a doklady a pak byli vyslechnuti. "Ptali se nás ..., co děláme v prostoru letiště, ale to není pravda, protože my jsme v prostoru letiště nebyli," řekl Osiecimski. Ruská strana ale tvrdí něco jiného.

Novináři byli zadrženi dvakrát

Část novinářů byla ještě zadržena v prostoru leteckých opraven ve Smolensku. Krátce poté, co o tom úřady ve Smolensku informovaly polského konzula, byli novináři zase propuštěni.

"Podle ruských úřadů polští novináři dvakrát, nejdříve v menší skupince, pak ve větší, vstoupili do prostoru, kam neměli přístup, tedy do vojenského prostoru," řekl mluvčí polského ministerstva zahraničí Marcin Bosacki. Ministerstvu není podle něho jasné, kde vojáci novináře zadrželi. "Máme dvě verze," podotkl mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám