Hlavní obsah

Na Slovensku evakuovali před povodněmi stovky lidí

Právo, Novinky, aš, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava/Budapešť/Varšava
Aktualizováno

Povodňová situace na východním Slovensku se po deštích výrazně zhoršila. Kvůli záplavám a sesuvům půdy záchranáři evakuovali stovky lidí.

Foto: Miroslav Földeši, ČTK

Rozlitá Nitra u Nitrianského Hrádku

Článek

Ve čtvrtek večer byla nejhorší situace v okolí Košic a v povodí Ondavy na Zemplíně, odkud muselo být evakuováno několik set osob, píše server listu Sme.

V obci Nižná Myšľa museli v noci evakuovat 200 lidí, protože po vydatných deštích se na několik domů sesunul místní kopec. Podle televize TA3 je mnoho domů poškozených a statici musí zjistit, zda se do nich mohou lidi vůbec někdy vrátit.

„Evakuovali jsme obyvatele 45 domů. Dočasně jsme je ubytovali v kulturním domě a na obecním úřadě,“ uvedl starosta obce Marián Karvanský.

Evakuace musela být nařízena rovněž v okrese Stará Ľubovňa, kde domy ohrožuje řeka Poprad. Jak informoval šéf krizového štábu Peter Sokol, evakuace začala v obci Kolačkov a v části města Stará Ľubovňa.

Ve čtvrtek sice začala voda opadat, jenomže odpoledne začalo hustě pršet a déšť neustal až do pátečního rána. V celé oblasti začaly už večer stoupat všechny potoky, říčky a řeky. Na horních a středních tocích už bylo dosaženo třetího stupně povodňové aktivity. Problémy, které přetrvávaly na jihu se tak přenesly opět na sever východního Slovenska.

Foto: Miroslav Földeši, ČTK

Vrtulník dopravoval pytle s pískem, aby se zpevnila hráze Nitry u Nitrianského Hrádku.

Zlepšení se nečeká, protože má podle předpovědi pršet celý pátek, napršet má podle dohadů 20 až 40 milimetrů srážek. Navíc se očekává, že na Slovensko dorazí záplavová vlna z Ukrajiny.

Povodně dál trápí Polsko i Maďary

Ve městě Sandomierz na jihovýchodě Polska nařídil ve čtvrtek večer starosta evakuaci asi 2000 lidí. Voda ve Visle tam má kulminovat v pátek, uvedla ČTK.

Obyvatelé vesnice Klodne ležící několik desítek kilometrů na jihovýchod od Krakova už několik dnů přihlížejí tomu, jak se jim před očima hroutí vlastní domy. Při sesuvu půdy, který má rozsah 100 hektarů a dále se zvětšuje, se zřítilo 12 domů, osm je poškozených a dalších více než 110 je v ohrožení. Záchranáři odsud zatím evakuovali skoro 500 lidí.

V Polsku v noci bouře způsobily lokální záplavy ve Varšavě. Ve Varšavě v noci voda zaplavila několik stanic metra, vlaky jimi jenom projížděly, dnes ráno ale už podzemní dráha funguje normálně.

S napětím sledují vývoj v Polsku lidé v německém Braniborsku, uvedla DPA. Němečtí meteorologové nicméně předpovídají pro nadcházející dny letní počasí.

Trvalý déšť komplikuje situaci i v Maďarsku. Hladiny řek na východě země stále stoupají a situace na Hornádu začne být v pátek kritická.

Nejhorší je situace ve městě Edelény na severovýchodě země. Rozvodněná řeka Bodva prolomila provizorní a podmáčenou hráz z pytlů s pískem a zaplavila hlavní silnici i velkou část města. Do oblasti přiletěly dva vojenské vrtulníky, které pomáhají se záchrannými operacemi.

Do stavby povodňových hrází a souvisejících prací se už v rámci celého Maďarska zapojilo na 5000 lidí, včetně žen, dětí a asi 500 vojáků, píše ČTK..

Rovněž řeka Zagyva v centrální části Maďarska zaznamenala podruhé v několika týdnech rekordní výšku hladiny, uvedla tisková agentura MTI.

Reklama

Výběr článků

Načítám