Hlavní obsah

Polsko chce vědět, kdo manipuloval s osvětlením smolenské ranveje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polská prokuratura požaduje po ruské straně, aby vysvětlila, kdo manipuloval s osvětlením na ranveji smolenského letiště. V úterý to uvedl podle listu Gazeta Wyborcza mluvčí vojenské prokuratury plk. Zbigbniew Rzepa. Při nepovedeném přistávacím manévru před ním havaroval polský vládní letoun Tu-154. Mezi 96 oběťmi leteckého neštěstí byl i polský prezident Lech Kaczyński.

Foto: Sergej Karpuchin, Reuters

Trosky polského tupolevu ve Smolensku

Článek

Podle informací médií hned po havárii vojáci manipulovali s osvětlením ranveje. Zachycuje to i fotografie. Žárovky se měnily během dne, ještě před tím, než na letiště přiletěli ruský premiér Vladimir Putin a jeho polský protějšek Donald Tusk.

Objevily se proto spekulace, že osvětlení nemuselo fungovat správně

Rzepa potvrdil, že polská prokuratura bude požadovat po ruské straně vysvětlení v rámci právní pomoci při šetření neštěstí. Pak posoudí, zda to mohlo mít na událost vliv.

Rzepa ale zdůraznil, že nelze dělat žádné předběžné závěry. „Nikdo nemůže odpovědět na otázky, dokud bude pokračovat vyšetřování,“ sdělil. Zdůraznil, že se musí vyjasnit všechny okolnosti, prozkoumat všechny důkazy, jako jsou trosky letadla nebo záznamy černých skříněk, provést expertízy a vyslechnout všechny svědky.

Vyšetřování provádějí nezávisle ruská a polská strana.

Tupolev Tu-154 se zřítil několik set metrů před začátkem ranveje, když se při stoupání stroj naklonil a zavadil křídlem o vrcholky stromů. [celá zpráva]

Dohlednost byla kvůli mlze snížená na cca 200 až 400 metrů. Na letišti nebylo zařízení pro navádění letadel za podmínek snížené nebo nulové viditelnosti. Pilot se na něm rozhodl přistát, ač mu věž radila, aby letěl na náhradní letiště. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám