Hlavní obsah

Orbán se chystá převzít moc v Maďarsku, přirovnává to k roku 1848

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Šéf maďarského opozičního hnutí Fideszu Viktor Orbán vyzval k razantní změně po dubnových parlamentních volbách u příležitosti pondělních oslav 162. výročí revoluce v roce 1848. Očekávané volební vítězství své strany přirovnal k uherskému povstání proti vládě Habsburků.

Foto: Karoly Arvai , Reuters

Viktor Orbán na mítinku

Článek

„Naší revolucí budou volby 11. dubna. Země potřebuje rychlou a zásadní změnu. Volby budou momentem pravdy,“ uvedl Orbán, jehož strana je jasným favoritem dubnových voleb. První kolo parlamentních voleb se koná 11. dubna a druhé kolo 25. dubna 2010.

"Maďarsko je nyní nemocné a slabé. Jeho hospodářství je v kómatu, stát se rozkládá, vláda je v konečném stadiu, zdravotní péče je v příšerném stavu a veřejná bezpečnost se hroutí," prohlásil ještě podle ČTK Orbán.

Oslavy zahájilo slavnostní vztyčení vlajky před budovou parlamentu. Provázelo je pískání skupinky protivládních demonstrantů, kteří rušili slavnost výkřiky „Zrádci“ a „Do basy“.

Na mítinku extrémně pravicové strany Jobbik odzněla kritická slova na adresu vládních stran i Orbánova Fideszu. „Hoši za posledních dvacet let se budete zodpovídat,“ uvedla europoslankyně Jobbiku Krisztína Morvaiová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám