Hlavní obsah

Bill Clinton v Prištině odhalil sochu sebe sama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Priština

Bývalý prezident Spojených států amerických Bill Clinton v neděli v kosovské metropoli Prištině odhalil svou vlastní sochu. Ta byla vztyčena jako památka na jeho činy, které podle kosovských Albánců pro ně vykonal.

Foto: Hazír Reka, Reuters

Kosovští Albánci připravili Clintonovi i velký dort

Článek

"Vždy, když uvidíte tuto sochu, chtěl bych, abyste si vzpomněli, že jsem nechtěl pro vás nic jiného než lepší budoucnost. Udělám vše, co bude v mých silách po zbytek mých dní, abych podpořil tuto lepší budoucnost," prohlásil exprezident při slavnosti. Během ní mnoho lidí mávalo americkými, albánskými a kosovskými vlajkami a skandovalo: "USA!" a podobná hesla.

Albánská většina v Kosovu uctívá Clintona za to, že dal v roce 1999 pokyn k raketovým útokům proti Jugoslávii kvůli agresi režimu jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče proti kosovoalbánským civilistům a neochotě Bělehradu podepsat mírovou dohodu o Kosovu.

Foto: Hazír Reka, Reuters

Bill Clinton před svou sochou v Prištině

"Nikdy jsem neočekával, že by někde mohli udělat mou tak velkou sochu," řekl Clinton o téměř tunovém, zlatě nastříkaném artefaktu. Socha na bílém podstavci ukazuje Clintona se vztyčenou levou rukou, v pravé ruce se složkou, na níž je jeho jméno a datum 24. března 1999, kdy NATO zahájilo bombardování. Socha je umístěna na bulváru Billa Clintona.

Kdysi jihosrbská provincie Kosovo jednostranně vyhlásila nezávislost v únoru 2008. Nový stát uznaly USA i většina členských zemí Evropské unie včetně České republiky. Naopak nejrozhodněji proti se postavilo Srbsko a Rusko, podle jejichž názoru vznik samostatného Kosova odporuje mezinárodnímu právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám