Hlavní obsah

Ukrajina vytváří síť podzemních zbrojovek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský vojensko-průmyslový komplex, kde se vytváří vše, co si země bránící se ruské invazi může sama vyrobit, čítá 500 závodů rozmístěných po celé zemi. Některé jsou státní, jiné soukromé, umístění všech se podle španělského listu El Mundo tají. Nejvíc ale u těch, které vznikly relativně nedávno a jsou v podzemí.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský ministr strategického průmyslu Oleksandr Kamyšin (vlevo) společně se šéfem ukrajinských pošt Ihorem Smiljanským u multifunkčního vodního dronu Magura V5 ukrajinské provenience

Článek

Ukrajina potřebuje miliony dělostřeleckých granátů, aby mohla vést boje s tisíci salvami a útoky od zákopu k zákopu jako v bitvě u Verdunu z roku 1916. Zároveň se ale neobejde bez desítek tisíců dronů, které bojují proti nepříteli ve vzduchu a ve vodě. Už nyní patří mezi státy s největší výrobu přileb, neprůstřelných vest a uniforem všeho druhu.

Především ale podle deníku El Mundo usiluje Ukrajina o to, zbavit se závislosti na Západu a stát se velmocí ve vojenském výzkumu a v budoucnosti výrobcem zbraní a střeliva, o něž bude stát i Západ.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se rozhodl předělat a přestavět ukrajinské zbrojovky poté, co během prvních měsíců války Rusové četnými údery zlikvidovali značnou část jejich výrobní kapacit. Zahynuly tehdy stovky kvalifikovaných techniků a dělníků, a proto podle listu padlo rozhodnutí skrýt nové zbrojovky pod zem.

Impozantní dolet. Ukrajinský dron zasáhl ruskou rafinerii po 1500 km letu

Válka na Ukrajině

Pro tuto misi získal Oleksandra Kamyšina, podle listu El Mundo „jednoho z nejschopnějších mužů Ukrajiny“. Kamyšin získal ostruhy nejen jako špičkový manažer v KPMG, celosvětové síti poradenských společností poskytujících služby v oblasti auditu, daní a poradenství, ale také jako šéf ukrajinských státních drah Ukrzaliznycja, které se staly jedním ze symbolů úspěšného odporu proti ruským agresorům.

Ukrajinské dráhy – Rail Force One

Za Kamyšina došlo nejen k rychlé obnově řady tratí poškozených ruskou armádou, ale také k opravě tratí do Polska a Rumunska pro více alternativ spojení směrem na západ. Dopravce se stal velmi známým celosvětově i díky přepravám západních politiků, kteří jeli do Kyjeva vlakem ukrajinských drah z Polska. Podařilo se úspěšně dotáhnout i přepravu amerického prezidenta Joea Bidena. Některé americké listy tento spoj označily jako Rail Force One.

Foto: Reuters

Ukrajina testovala řízené střely Neptun

Nyní je Kamyšin ministrem strategického průmyslu Ukrajiny a odpovídá za rozvoj obranného průmyslového komplexu. Tento komplex se skládá z 500 obranných závodů po celé zemi, státních i soukromých, z nichž některé jsou tajné a jiné podzemní. Celkem 400 z nich je zaměřena na práci s drony. Zaměřujeme se na to, abychom z Ukrajiny udělali arzenál svobodného světa,“ řekl ministr Kamyšin.

Ukrajinci poprvé použili hybridní protivzdušnou obranu. Sestřelila šáhid na devět kilometrů

Válka na Ukrajině

Pokrok, který v oboru nastal, popsal pro El Mundo dobře informovaný zdroj z ukrajinského zbrojního průmyslu. „V tuto chvíli nevyrábíme pouze munici, která je tak potřebná, ale vyrábíme všechny typy dronů, včetně námořních a pozemních dronů, obrněné transportéry Kozak, rakety Neptun, či protitankové systémy Stugna-P,“ vyprávěl.

„Od začátku roku 2023 jsme dokázali ztrojnásobit výrobu. Loni jsme se zaměřili na výrobu dronů všeho druhu, mezi nimi námořní drony, jako je Magura, které poslaly už pět velkých ruských lodí ke dnu. Letos zdokonalujeme pozemní drony,“ uvedl.

„Teď máme ale největší starost, aby všechny nově vybudované továrny zůstaly skryty před nepřítelem. Našli jsme totiž mezi dělníky několik zrádců. A to by mohlo stát nejen zařízení, ale především lidské životy,“ uzavřel.

Ukrajinská chlouba: Nejnovější námořní drony zasáhnou cíl kdekoli v celém Černém moři

Evropa

Výběr článků

Načítám